MSF-folk endelig sat fri i Darfur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

4 ansatte hos Læger uden Grænser (MSF), som onsdag blev bortført fra Serif Umra i Nord Darfur, er givet fri lørdag aften, skriver MSF Danmark i en pressemelding.

Den canadiske sygeplejerske, Laura Archer, den italienske læge, Mauro D’Ascanio, projektkoordinator, Raphaël Meunier, fra Frankrig og den sudanesiske vagt, Sharif Mohamadin, er alle frigivet efter 3 dages bortførelse.

De er nu forenet med holdet fra Læger uden Grænser og er tilsyneladende ved godt helbred og er på vej til hovedstaden Khartoum.

– Vi er utroligt lettede over frigivelsen af vore kolleger og at de er i sikkerhed og har det godt, siger Christopher Stokes, som er direktør for den belgiske afdeling af Læger uden Grænser.

I første omgang blev 5 medarbejdere – 3 internationalt ansatte og 3 sudanesere – bortført onsdag den 11. marts fra Serif Umra. Senere samme aften blev en af de sudanesiske medarbejdere frigivet.

– Vi vil udtrykke vores vrede over bortførelsen af vore kolleger, tilføjer Christopher Stokes og anfører:

– Det er en krænkelse af alt, vi står for. Bortførelse af humanitære nødhjælpsarbejdere går ud over hjælpen til de mest udsatte. Vores uafhængighed som medicinsk nødhjælpsorganisation skal respekteres, hvis vi fortsat skal kunne arbejde i konfliktområder med at redde liv for de befolkningsgrupper, som lider allermest.

Som en konsekvens af bortførelsen har Læger uden Grænser trukket alle internationale medarbejdere ud af sine projekter i Darfur. Et antal nationalt ansatte er flyttet af hensyn til deres sikkerhed. Kun ganske få fra Læger uden Grænsers hold er blevet tilbage for at sikre løsladelsen af de kidnappede kolleger.

Christopher Stokes:

– Denne bortførelse viser den stigende usikkerhed, som hersker for nødhjælpsarbejdere i Darfur. Som et resultat af kidnapningen har Læger uden Grænser været tvunget til at reducere antallet af medicinske projekter i hele Darfur.

– Det er vi utroligt kede af, især fordi vi i mange områder er den eneste organisation, der tilbyder medicinsk hjælp. Behovene i Darfur er enorme, og der er masser af mennesker, som fortsat lider.

I lyset af den forringede sikkerhedssituation er det uklart, på hvilket niveau det vil være muligt for Læger uden Grænser at fortsætte sine medicinske projekter i Darfur.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i MSF, e-mail: [email protected] og tlf direkte: 39 77 56 06, mobil: 29 70 29 79, web: www.msf.dk