MSF-rapport: EU bør bruge mange flere penge på forskning i tuberkulose

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

En ny rapport fra Læger uden Grænser (MSF) konkluderer, at Europa Kommissionen ikke yder ikke sin del i arbejdet for at udvikle nye måder at diagnosticere, behandle og vaccinere mod tuberkulose, skriver MSF Danmark i en pressemelding onsdag.

Læger uden Grænser opfordrer Kommissionen til at femdoble sin støtte til forskning i at bekæmpe tuberkulose, som årligt koster 1,7 millioner menneskeliv.

– Vi har desperat brug for vacciner, medicin og værktøjer til at diagnosticere tuberkulose. Det kan kun ske med mere forskning, siger leder af Læger uden Grænsers ”Kampagne for Adgang til Livsvigtig Medicin”, Tido von Schoen-Angerer.

Sygdommen spreder sig blandt hiv-smittede samtidig med at flere og flere udvikler modstandsdygtighed over for de sædvanlige behandlingsmetoder, så derfor haster det med at få mere forskning på området.

På globalt plan er der brug for 1,45 milliarder euro til forskning i tuberkulose. Læger uden Grænser anslår, at EUs andel i forhold til dets økonomiske formåen burde være 409 mio. euro om året. Kommissionen brugte i 2007 sølle 18,7 millioner euro på tuberkuloseforskning.

– Lande på Europas dørtærskel, og endda inden for Europas grænser, kæmper mod resistente udgaver af sygdommen. På trods heraf er forskningsbudgettet skammeligt lavt. Tuberkulose banker hårdt på døren, men Europa Kommissionen lader som om, den ikke hører det, mener Tido von Schoen-Angerer.

Læger uden Grænsers analyse foksuerer også på andre sygdomme. I 2007 blev der kun brugt 17,1 mio. kr. på forskning i malaria. Ikke en eneste krone blev brugt på forskning i andre oversete tropesygdomme, som f.eks. Leishmaniasis (kala azar) og Chagas, selv om de påvirker milllioner i u-landene.

Læger uden Grænser behandler næsten 30.000 tuberkuloseramte i 39 lande verden over.

Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 39 77 56 06 og Mobil 29 70 29 79