Somalia og Zimbabwe i Afrika er blandt verdens mest oversete kriser, skriver Læger uden Grænser (MSF) i en pressemelding onsdag.
Hundredetusinder er flygtet fra kampene i Mogadishu og situationen i Somalia betegnes som den værste humanitære katastrofe på det afrikanske kontinent.
I Zimbabwe lider befolkningen under manglen på mad, tiltagende arbejdsløshed, en vanvittig inflation og mangel på politisk stabilitet.
Begge lande er at finde på den liste over verdens mest oversete kriser – en oversigt som hvert år udsendes for at minde om, at mediernes omtale af verdens kriser ikke altid står i forhold til krisernes alvor.
Listen, der udarbejdes af Læger uden Grænser, er den tiende i rækken.
På top-10 listen finder man også konfliktområder som Sri Lanka (Ceylon), DR Congo og Colombia og sygdomme og sundhedsproblemer som multiresistent tuberkulose og underernæring.
– Vi vil med listen gøre verden opmærksom på, at de steder, hvor vi i vores arbejde oplever den største nød, ikke altid er de steder, som medierne rapporterer mest fra, siger formand for Læger uden Grænser, speciallæge Søren Brix Christensen.
– Målet er, at få almindelige mennesker til at lægge pres på politikere og andre, der kan gøre en forskel. Det er f.eks. delvis derfor, at der i dag er langt større fokus på behandlingen af aids- og hiv-smittede i udviklingslandene.
– Listen er ikke en medieanalyse i videnskabelig forstand, men et forsøg på at bringe fokus derhen, hvor vi synes, at der er det største misforhold mellem mediernes opmærksomhed og omfanget af nød og elendighed, siger Søren Brix Christensen.
Læger uden Grænsers top-10 over de mest underrapporterede humanitære kriser i 2007:
1. Den humanitære krise for de mange, der er flygtet fra kampene i Somalia
2. Politisk og økonomisk kaos i Zimbabwe har udløst krise i sundhedssystemet
3. Spredningen af multiresistent tuberkulose
4. Underernæring bliver ikke effektivt bekæmpet
5. Civilbefolkningen lider under den væbnede konflikt i Sri Lanka
6. Den forværrede situation i DR Congo (tidl. Zaire)
7. De uholdbare livsbetingelser i konfliktområderne i Colombia
8. Begrænset humanitær hjælp i Burma
9. Civile fanget mellem væbnede grupper i Den Centralafrikanske Republik
10. De humanitære behov uændrede i Tjetjenien på trods af, at de intense kampe er stilnet af.
Yderligere oplysninger hos Maria Dohn, kommunikationschef i Læger uden Grænser (MSF), Tlf. 39 77 56 06, Mobil 29 70 29 79, e-mail: [email protected] / www.msf.dk