Mur mod nedskæringer i u-landsoplysning foran Christiansborg – 14.371 underskrifter afleveret

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

14.371 underskrifter i 179 kasser dannede torsdag middag en 40 kvadratmeter stor mur foran Christiansborg. Det var landets gymnasieelever, der kl. 11 afleverede kopier af underskrifterne til alle medlemmer af Folketinget, skriver Folkekirkens Nødhjælp i en pressemelding torsdag.

– Folkekirkens Nødhjælp er den organisation, der flest gange har samarbejdet med gymnasieeleverne i Operation Dagsværk og dermed også om den oplysningsdimension, som er så vigtig for den globale forståelse, siger generalsekretær Henrik Stubkjær i Folkekirkens Nødhjælp.

– Netop dette materiale viser, hvor langt ud man for relativt få penge har kunnet nå med u-landsoplysning på en engagerende og seriøs måde, hvor undervisning og
konkret handling giver et enestående samspil, lægger han til.

Henrik Stubkjær fortsætter:

– Vi ved, at vore mange samarbejdspartnere ude i verden har sat stor pris på netop den viden og seriøsitet, som prægede samarbejdet med Operation Dagsværk og ikke mindst mulighederne for direkte dialog med unge danskere.

– Vi appellerer sammen med gymnasieeleverne til udviklingsminister Ulla Tørnæs om at genoverveje sin beslutning om at fjerne pengene til den oplysning, som lægger fundamentet for så mange gode projekter til gavn for u-landenes børn og unge, anfører Stubkjær.

– Vi ønsker globalt udsyn i gymnasiet og i den offentlige debat. Når man skærer i statsstøtten til oplysning om tilstandene i Den 3. Verden, modarbejder man det frivillige engagement, forklarer Uffe Lembo, der er formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Han håber, elevernes aktion vil gøre idtryk på politikerne.

De fremmødte politikere var fra De Radikale, SF (Steen Gade), Socialdemokraterne (Mogens Lykketoft) og Enhedslisten, som alle er imod sparehugget på u-landsoplysningen.

Underskrifterne er en del af kampagnen Det Sidste Ord, hvor en lang række organisationer sætter fokus på værdien af oplysning om u-landene.

Overraskede politikere

– Der er mange, der ikke kan forstå, hvorfor dette forslag kommer. Ulla Tørnæs siger på den ene side, at hun ikke ønsker mindre oplysning og debat. På den anden mener hun ikke, at der er efterspørgsel på det, siger talsmand for Operation Dagsværk, Sigurd Kåre Jakobsen, til websitet www.3f.dk

– Vi har talt med en lang række politikere fra regeringen og Folketingets øvrige partier, men der er ingen af dem, der har været med til at forberede det her forslag, og mange af dem er en smule overraskede. Derfor håber vi stadig at kunne påvirke nogen, anfører Sigurd Kåre Jakobsen.

Foreningen, der hvert år støtter et nyt projekt i et af verdens fattige lande, er initiativtager til kampagnen Det Sidste Ord. Danske Gymnasielevers Sammenslutning, Danmarks Lærerforening, Mellemfolkeligt Samvirke og flere andre organisationer støtter initiativet.

Operation Dagsværk overlever

– Vi samler dem, der er imod forslaget, og giver borgene en mulighed for at få det sidste ord, siger Sigurd Kåre Jakobsen. Han forsikrer, at kampagnen ikke blot er søsat for at redde Operation Dagsværk fremover:

– Vi skal nok overleve, selv om Danidas støtte på 400.000 kroner skulle ryge. Vi får støtte fra andre steder og samler jo selv penge ind via elevernes eget arbejde. Men vi mener, at debat og information om andre lande er vigtig. Derfor har vi taget dette initiativ, siger han.

På hjemmesiden www.detsidsteord.dk kan man stemme på en tegning, der skal bruges til en annonce for at bevare oplysningsmidlerne. Det er kunstnerne Bjørn Nørgaard og HustMitNavn og designbureauet Spild Af Tid, der står for de 3 forslag.

Det er ikke første gang, Ulla Tørnæs strides med landets gymnasielever. Sidste år blev hun som undervisningsminister konfronteret af tusinder af demonstrerende elever på Christiansborg Slotsplads.

Yderligere oplysninger bl.a. hos generalsekretær Henrik Stubkjær, mobil 29 70 06 00