Museveni et smut i Danmark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Ugandas præsident, Yoweri Museveni, er kommet et smut på charmetur til Danmark og tirsdag stod menuen på kaffe, kaffe og atter kaffe.

Den sorte bønne udgør 93 procent af det østafrikanske lands landbrugseksport, og præsidenten vil gerne have, at flere lande skifter fra de gængse mærker til økologiske bønne fra Uganda, rapporterer Danmarks Radio på sin hjemmeside, www.dr.dk

Præsidenten vil med besøget støtte landets eksport. Han besøgte bl.a. Uganda Coffee House i København, hvor han gentog udsagn om, at han vil have bæredygtig hjælp i form af fri og retfærdig handel frem for u-landsbistand.

– Hjælpen kan fylde min mave i dag, men hvad skal jeg så gøre i morgen? Så har jeg brug for mere hjælp. Hjælp er i orden, hvis den bruges mere langsigtet, f.eks. til at lægge togskinner, så vi kan holde transportomkostningerne nede, sagde Museveni.

Anledningen til præsidentens uofficielle besøg i Danmark er et eksportfremstød for bæredygtig kaffe, bygget over den danske andelstanke om fælles ansvar og indtjening.

2.000 små kaffebønder i Uganda er blevet medejere af House of Uganda Coffee, der producerer økologisk kaffe, som bl.a. eksporteres til Danmark.

Uganda er ramt ekstra hårdt efter et fald i indtægterne fra kaffeeksporten på 40 procent i oktober i år sammenlignet med en tilsvarende periode i 2002. Derfor søger landet danske investorer, som kan skyde penge i eksport-produkter.

Uganda er et af de lande, der modtager mest bistand fra Danmark. Det producerer rigeligt med fødevarer, men handelsbarrierer forhindrer landet i at eksportere varerne.

– Hvordan kan det være, at de fattigste lande kan eksportere uden støtte, når de rige lande ikke kan? spurgte Museveni og griner af, at Verdensbanken har anbefalet ham at fjerne støtten til sine kaffeproducenter.

– Vi har ingen støtteordninger, sagde præsidenten, som bl.a. blev interviewet tirsdag aften i Deadline på DR 2 af Martin Breum.