Musikprotest slået ned i Cameroun

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

En fredelig protest for betaling til Camerouns musikere førte til masseanholdelse og politivold. Lederen af musikernes fagforening står nu anklaget for oprørsstiftelse.

Den 8. november 2012 havde Camerouns musikere organiseret en fredelig demonstration i hovedstaden Yaounde. Formålet var en kritik af fordelingen af musikernes royalities.

Overalt i verden har den digitale og mediebårne æra påvirket musikbranchen. For hvordan sikres betaling for såkaldt immaterielle rettigheder, når ens musik spilles i radioen, udgives på cd eller spredes på nettet? Det giver problemer i et land som Danmark, og skaber grobund for korruption og uigennemsigtighed andre steder.

Camerouns musikere ønskede at ændre landets nuværende system, så den myndighed, der er ansvarlig for at samle penge, Cameroon Music Corporation (CMC), fratages hvervet. Musikerne har ikke tillid til CMS og ønsker, at opgaven gives til Cameroon Society of Musical Art (SOCAM) i stedet.

Men myndighederne valgte at sætte hårdt mod hårdt, fortæller musikrettighedsorganisationen Freemuse. Ifølge meddelelser blev demonstrationen slået hårdt ned af mere end 1.000 politifolk.

Mere end 500 kunstnere, herunder den 85-årige Nzie Anne Marie og formanden for musikerne fagforening SYCAMU, Romeo Dika, blev mødt med tåregas og slået med knipler og knytnæver.

Lederen af musikernes fagforening Roméo Dika står nu anklaget for at have forberedt en opstand.

Læs mere hos Freemuse: http://freemuse.dk/sw49087.asp