Rebildselskabet har én. Flyvevåbnets Soldaterforening har også én, lige som Falsterske Fodregiments Soldaterforening. Ellers er det faktisk småt med ærespræsidenter i Danmark.
For godt tre uger siden, mandag d. 29. april, meddelte Dansk Flygtninge-hjælp imidlertid, at dets forretningsudvalg har udnævnt tidligere general-sekretær Andreas Kamm som ærespræsident. Kamm trådte tilbage som daglig leder i oktober 2017 efter næsten 20 år på posten.
Dansk Flygtningehjælp er en paraplyorganisation med 27 medlems-organisationer, der alle er repræsenteret i organisationens højeste myndighed, repræsentantskabet. På sit årlige møde vælger repræsen-tantskabet et forretningsudvalg, som leder organisationen frem til næste repræsentantskabsmøde.
Hvad? Hvordan?
En rundringning til ledelsen i mange af medlemsorganisationerne afslører, at kun få havde opdaget, at Dansk Flygtningehjælp, som de i princippet har medansvar for, nu også har en ærespræsident.
Hverken repræsentantskabsmedlemmer eller medlemsorganisationerne er tilsyneladende blevet informeret om processen – eller for den sags skyld udnævnelsen af Andreas Kamm: De, som opdagede det, så en omtale i pressen.
De fleste er imidlertid ikke bare forbløffede over udnævnelsen, men undrer sig desuden over processen forud. Især fordi den tilsyneladende har været hemmelig.
Dansk Flygtningehjælp offentliggør løbende referater på sin hjemmeside fra både repræsentantskabsmødet og forretningsudvalgets møder.
En gennemgang af de seneste års mødereferater afslører, at oprettelsen af posten som ærespræsident tilsyneladende ikke er diskuteret på noget møde. En sådan diskussion er i hvert fald ikke taget til referat. Heller ikke en beslutning om oprettelsen af posten er registreret – ej heller diskussion eller beslutning om, hvem der så efterfølgende skulle tildeles den fine titel.
Æresmedlemmer
Mangeårigt repræsentant-skabsmedlem Jørgen Estrup, formand for FN-Forbundet, et af de 27 medlemsorganisationer, siger til Globalnyt:
Sidste års repræsentantskabsmøde besluttede at udpege endnu et æresmedlem, nemlig den da afgående formand for forretningsudvalget, Stig Glent Madsen. Dette fremgår af referatet – hvori man også kan læse, at repræsentantskabet har et sæt skriftlige retningslinjer vedrørende æresmedlemskab.
”Kan ikke besluttes af forretningsudvalget”
På denne baggrund undrer Estrup sig over, hvorledes forretnings-udvalget har kunnet udnævne en ærespræsident: ”Jeg synes, at det er en diskussion, som man bør lægge i repræsentantskabet. Det er ikke noget, forretningsudvalget bare kan beslutte – det kræver da en særlig overvejelse at udnævne folk til ærespræsident.”
Samme kritik går igen blandt mange andre medlemmer af repræsen-tantskabet eller repræsentanter for medlemsorganisationer, som Globalnyt har talt med. De bruger ord som “mystisk”, “underligt” og “mærkeligt”. Langt de fleste ønsker imidlertid ikke at udtale sig til citat.
Jørgen Estrup finder forretningsudvalgets handling ”principielt uheldig”: ”Fordi den ikke følger op på det, som længe har været en klar melding fra Dansk Flygtningehjælp, nemlig åbenhed om denne type beslutninger. At man sikrer sig, at man ved, hvordan kompetencerne er i Dansk Flygtningehjælp; hvem der tager ledelsesbeslutninger. Det virker som et brud med den aftalte åbenhedsstrategi.”
”En enorm styrke”
Generalsekretær Rasmus Stuhr Jakobsen fra Care ser ikke noget forkert i beslutningsprocessen: “Jeg kan godt forstå, at der er et behov for at sende en signal om stabilitet og at få garvede kræfter ind efter fyringen af Christian Friis Bach. Jeg ser det som en enorm styrke, at Flygtninge-hjælpen kan trække på Andreas Kamms erfaring.”
“Der ligger ikke noget i den her udnævnelse, så langt jeg lige kan se, der giver Kamm et særligt mandat, som burde være diskuteret med os – jeg betragter det mere som en hæder og som, at han er blevet good will-ambassadør”, siger han.
Funktion – og funktionsbeskrivelse?
Også Jørgen Estrup spekulerer over ærespræsidentens opgaver. ”Der må jo være en funktions-beskrivelse, med mindre posten er rent honorær?”
I forretningsudvalgets pressemeddelelse af 29. april beskrives opgaven som at ”repræsentere Dansk Flygtningehjælp overfor frivillige, donorer og andre interessenter, når organisationen måtte have brug for det.”
Hændelser umiddelbart efter udnævnelsen peger imidlertid i retning af, at ærespræsidentposten langt fra er ’honorær’ eller blot repræsentativ. Han har en betydeligt større og mere aktiv rolle.
Kender fyringssagen ’indgående’
To dage efter offentliggørelsen af hans udnævnelse, onsdag d. 1. maj, på ugedagen for fyringen af Christian Friis Bach, fik alle medlems-organisationer en mail fra forretningsudvalgets forkvinde, Agi Csonka.
Den tilbudte briefing om baggrunden for fyringen af organisationens generalsekretær ville blive foretaget af to personer – dels Csonka, dels ærespræsidenten, der ifølge mailen ”kender organisation og sagen indgående” (vor fremhævelse).
Især den sidste oplysning pikerer Jørgen Estrup: Dels, at ærespræsidenten kender ‘sagen’ indgående, dels at han gør det, selv om Christian Friis Bach blev fyret, før han blev udnævnt som ærespræsident. Også dette har undret mange af de andre repræsentanter for medlemsorganisationer, som Globalnyt har talt med – men igen: Kun få vil udtale sig til citat.
Rasmus Stuhr Jakobsen undrer sig ikke. Ifølge ham er det “ingen overraskelse, at Kamm kender sagen indgående.”
Csonka tavs til torsdag
Globalnyt har gerne villet stille forretningsudvalgets forkvinde, Agi Csonka, en række spørgsmål til denne artikel, blandt andet: Blev oprettelsen af posten besluttet på et fortroligt møde, siden det ikke fremgår af de offentlige referater – og i så fald: Hvorfor fortroligheden? Hvordan var beslutningsprocessen? Og – ikke mindst: Såfremt processen og beslutningen foregik på et eller flere fortrolige møder – var dette samme fortrolige møde(r), hvor forretningsudvalget også besluttede at fyre Christian Friis Bach? Og endelig er Globalnyt nødt til at spørge: Hvis den afgåede generalsekretær Andreas Kamm har indgået i den proces, der førte til fyringen af hans efterfølger, Christian Friis Bach – hvad var da hans bidrag til og hans rolle i dette?
Forkvinde for Dansk Flygtningehjælp, Agi Csonka, har imidlertid ikke kunnet finde tid til at tale med Globalnyt på denne side af repræsentant-skabsmødet torsdag d. 23. maj.
Globalnyt har i stedet modtaget følgende udtalelse: ”Dansk Flygtninge-hjælp bliver en større og større spiller internationalt, og derfor er det stadigt vigtigere, at vi er flere, der kan møde vore interessenter og samarbejdspartnere både nationalt og internationalt. Andreas Kamm har 40 års erfaring i Dansk Flygtningehjælp, og han besidder en helt unik viden og passion for sagen. Den viden og passion er vi nu så heldige, at vi fortsat kan få fuldt udbytte af – til gavn for flygtningenes sag.”
Og derefter, som svar på et spørgsmål om oprettelsen af posten som ærespræsident,:
“At vi nu har en ærespræsident – er noget helt andet og har intet med æresmedlemmer eller repræsentantskabet at gøre. Andreas Kamm er udnævnt af driftsledelsen (the Extended Management Team) og forretningsudvalget som frivillig og støtte til vores ledelse takket være hans 40 år i flygtningehjælpen, og hans helt særlige viden om vores operation. Han er ulønnet og arbejder 100% som frivillig og er en stor støtte for hele ledelsen.
“Håber det giver klarhed over det hele,” slutter beskeden fra Dansk Flygtningehjælp.
Tilløbsstykke
Estrup oplyser til Globalnyt, at han har tænkt sig at rejse sagen på repræsentantskabsmødet d. 23. maj. På samme møde har Mellemfolkeligt Samvirke krævet en skriftlig redegørelse for beslutningsgrundlaget og –processen for fyringen af generalsekretær Christian Friis Bach. En mundtlig redegørelse fra Agi Csonka for fyringen er varslet.
Alt tegner til et velbesøgt repræsentantskabsmøde. Disse har tidligere typisk været ret overfladiske, siger et medlem. ”Der har kun været nogle ganske få, som rejste spørgsmål til forretningsudvalgets eller direktionens handlinger. Meget, meget fredelige møder – næsten lammende.”
Flere organisationer, som Globalnyt har talt med, siger, at de ikke har været så aktive tidligere – men at de bestemt deltager i det forestående møde.
Tilføjelse d. 22. maj kl. 11.20: Dansk Flygtningehjælps næstformand, Peter Kellermann Brandorff, har bedt om følgende tilføjelse til ovenstående historie:
”Når der skrives ud til medlemsorganisationerne, at Andreas kender sagen, så betyder det flygtningesagen. Der er altså ikke tale om, at han kender personsagen omkring Christian Friis Bachs afgang indgående. Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis folk tolker det sådan. Vi er selvfølgelig blevet opmærksomme på denne mulige kilde til misforståelser.”