Rasmus Brendstrup er programredaktør på Cinemateket.
”Jeg tror på, at de ting, man ikke må sige, er enormt vigtige at sige – måske fordi man ikke må. Og det er vigtigt at tale om, hvorfor man ikke må sige dem.”
Sådan siger Samaher AlQadi, instruktøren af ’As I Want’. Hun lavede filmen i protest mod en venindes voldtægt – og med fuld risiko. Hun fortæller selv i filmen om sin frygt og om lignende oplevelser. Det er en personlig og smertelig film, der har som tydeligt mål at skabe debat og forandring.
Arabian Nights 2022
Cinemateket i det centrale København danner for syvende gang de fysiske rammer om årets store arabiske filmfestival. Festivalen kører fra 15. august til 16. september, og arrangørerne lover masser af sanseoplevelser, følelser og indsigt.
Som det er sædvane, ledsages mange af filmene af forskellige typer af arrangementer – debatter, receptioner og introduktioner fra instruktører eller kendere af kultur, politik, historie og tendenser i de arabiske lande.
Festivalen er blevet til i samarbejde mellem Cinemateket, NASIM, Dansk-Arabisk Partnerskabsprogram, International Media Support, Finjan, KVINFO, diverse ambassader samt Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.
Globalnyt er partner på festivalen og vi bringer en række artikler, der tager læserne med bag filmlærrederne, hvor vi blandt andet møder nogle af instruktørerne.
Medlemmer af Globalnyt kan købe billetter til rabatpris til alle festivalens film og events (som regel 55 kr. mod normalt 85 kr.). Tilbuddet gælder kun ved fysisk henvendelse i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, Kbh. K. Dokumentation af medlemskab er ikke nødvendig.
”Jeg så, hvordan stærke kvinder omkring mig reagerede på uretfærdighederne. Disse kvinders styrke gled over i min egen krop og fik mig til at tale højt.”
Ingen film er for alle
Filmen er blevet til med støtte fra International Media Support, en organisation med hovedsæde på Nørregade i København. Her sidder Rasmus Steen og er med til at udvælge de projekter, der kan skabe gode film, men endnu vigtigere: Film, der kan forbedre forholdene i den arabiske verden lokalt.
”Vi støtter 20-30 film om året – og udelukkende dokumentarfilm, der på en eller anden måde berører menneskerettigheder. Og vi har bevidst en meget bred forståelse af begrebet,” siger Rasmus Steen.
”Vi tror på, at der er potentiale til forandring i de film. Men det sker ikke ved bare at få optagelser i kassen. Vi har et mantra, som vi indskærper vores partnere: En film er først en film, når den møder sit publikum. Vi skal blive klar over, hvem filmens primære målgruppe er, inden den laves færdig – for målgruppen er med til at definere dens form. Det kan aldrig være ’alle’, selv om det ofte er det spontane svar, man får fra unge debuterende instruktører. Der skal vi være specifikke – og filmmagerne selv skal drive den proces.”
Det nye ukendte
”Hvis vi tager ’As I Want’ som eksempel, så definerede vi til sidst målgruppen til at være decision-makers og magthavere. Dem, som kan gå ind og reformere praksisser. Og for at få dem i tale, var det vigtigt med evidens – Samaher skulle optage ting, som ikke var blevet optaget og vist før. Det er dette ”nye ukendte”, der får for eksempel politikere til at reagere,” siger Rasmus Steen.
Har de så det, og hvordan evaluerer I det?
”Vi har for eksempel støttet en film fra Egypten om en pige på 12 år, der er vægtløfter. Og den oprindelige film på 90 minutter er nu klippet om til en børnevenlig udgave på 45 minutter, som instruktøren rejser rundt og viser på skoler over hele landet. Det at se en anden pige forfølge sine usædvanlige drømme og lykkes med det – det får skolepigerne til sidde med åbne munde. Og drengene vænner sig til, at det er en kvinde, der formidler historien.”
Man kan se på filmudbuddet, at kvinderne har taget over som toneangivende på dokumentarområdet – hvorfor tror du, de har det?
”Jeg har brugt år på at finde svaret på det spørgsmål! Og jeg har ikke svaret, selv om jeg har spurgt mange kvinder om deres bud. Men en mulig del af svaret er nok, at filmmediet er et, hvor der ikke nødvendigvis sidder en gammel mandlig chefredaktør for bordenden og vender tommelfingeren op eller ned. Vi arbejder intensivt på at få kvinder og minoriteter ind som kvalitetsgaranter i vores filmudvikling.”
Samaher AlQadi er en af dem, der har kunnet mærke tiltroen fra International Media Support.
”Det er ikke nemt at lægge sin egen historie ud på denne måde, at hænge sin families snavsede vasketøj til skue. Men jeg er nået til et punkt mentalt og sjæleligt, hvor jeg ønsker at bryde med min frygt og min skam – og det håber jeg, at andre kvinder også vil.”
Kvindeaften med film og feminisme-talk
Mandag den 5. september er kvindeaften på Arabian Nights-filmfestivalen.
Mød for eksempel Jihan Mohammed Zakarriya Mahmoud, egyptisk feminismeforsker aktuelt bosat i Danmark og ansat ved Aarhus Institute of Advanced Studies.
Hende kan du læse mere om i artiklen her: “For mange unge islamiske feminister er hijab deres eget valg”.
Kl. 17 vises Samaher AlQadis dokumentarfilm ’As I Want’ med en 10 minutters introduktion.
Efter filmen, kl. 18.30 inviterer Cinemateket til en gratis talk med temaet ’Feminisme i den arabiske verden’ i Asta Bar, hvor der serveres mynte-te og kaffe.
Kl. 19 vises den algeriske film ’Soula’ med en 10 minutters introduktion.
Hele arrangementet foregår på engelsk.