Bjerglandet Bhutan har længe været et mønsterland for dansk bistand, nogle af de bedste og mest velfungerende projekter og programmer står i det lille isolerede land i Himalaya.
Det har en ny evaluering også fundet frem til. Den konkluderer, at dansk bistand har bidraget afgørende til den enestående sociale, politiske og økonomiske udvikling, Bhutan har gennemgået i de seneste årtier, skriver udenrigsministeriet på sit website tirsdag.
Så meget mere bemærkelsesværdigt som Bhutan helt op til 1990erne nærmest var en feudalstat med en enevældig konge og udbredt fattigdom. Det seneste årti har landet oplevet konstant økonomisk vækst på 7 pct. om året i gennemsnit, og andelen af fattige er faldet markant.
Resultaterne er i sandhed imponerende:
* Bhutan har indført en moderne forvaltning, holdt demokratiske valg og indledt en proces for at decentralisere myndighedsudøvelsen
* Andelen af fattige er faldet fra 36,3 pct. i 2000 til 23,2 pct. i 2007
* 9 ud af 10 børn går nu i skole, mod 73 pct. for blot 5 år siden
* Børnedødeligheden er faldet med 40 pct. på bare 10 år og
* levealderen ligger nu oppe på 66 år – rigtig meget for et u-land
Demokratiseringen har været fredelig og der er afviklet flere valg. De store omvæltninger er ikke sket efter pres udefra, men på den tidligere konges eget initiativ og i respekt for den traditionelle bhutanesiske kultur.
Bhutan har også gjort sig bemærket med sit eget officielle, nationale lykkeindeks med vægt på bl.a. kultur, beskyttelse af miljøet og kvinders rettigheder.
Den samlede danske bistand til Bhutan siden 1989 løber op i næsten 1,4 mia. kr. i løbende priser. I lyset af Bhutans positive økonomiske udvikling – det årlige BNP pr. indbygger nåede i 2009 op på 1.900 US dollar – er det besluttet gradvist at udfase den bilaterale støtte fra dansk side.
Evalueringen anbefaler bl.a., at den danske støtte i udfasningsperioden fokuseres på miljø og god regeringsførelse, herunder især decentralise-ring. Det er de sektorer, hvor Bhutans kapacitet er svagest, og de nye institutioner, der er skabt bl.a. med dansk støtte, er mindst robuste.
Trods de store fremskridt konstaterer evalueringen også, at Bhutan stadig står over for store udfordringer.
Den private sektor er meget lille og svag, væksten og udviklingen er ujævnt fordelt i landet, og selv om også kvinderne nyder godt af de økonomiske og demokratiske fremskridt, sætter traditioner fortsat grænser for deres deltagelse i det politiske og økonomiske liv.
Søren Pind (V) siger:
– Som udviklingsminister konfronteres man dagligt med næsten uoverstigelige problemer og massive udfordringer. Derfor har vi også brug for historier om, at det virker. Bhutan er sådan en historie.
– For mindre end 50 år siden var Bhutan et fuldstændig lukket land. I dag er det er land, hvor så godt som alle børn går i skole, og hvor færre og færre går sultne i seng. Danmark har lod i den succes – præcis som vi også har det i udviklingen af Bhutans unge demokrati. Det kan vi godt være stolte over.
Evalueringen er gennemført i 2009-2010 af det danske konsulentfirma PEMConsult i samarbejde med engelske Oxford Policy Management og fokuserer på perioden 2000-2009.
Rapporten kan hentes fra internettet på www.evaluering.dk eller www.evaluation.dk
Yderligere oplysninger hos:
Chefen for Danidas evalueringskontor,
Ole Winckler Andersen
på tlf. 33 92 02 36 eller e-mail [email protected]