Kommentar af Karin Elisabeth Lind
En ny pulje på 30 mio. kr. skulle belønne resultater og skabe en ny incitamentstruktur blandt de danske folkelige organisationer i u-landsarbejdet. Nu ser det ud til, at pengene fordeles bag lukkede døre.
Og tilmed ud fra gamle kriterier til de samme fire gamle rammeorganisationer, nemlig Folkekirkens Nødhjælp, Dansk Røde Kors, IBIS og Red Barnet. Man kunne kalde det nye midler på gamle rammer.
Fordelingen af de danske bistandsmidler til civilsamfunds-organisationerne (NGOerne) har længe været baseret på historisk betingede bevillingsniveauer – uden synderlig skelen til kapacitet og resultater.
Således har hverken gode eller dårlige resultater forårsaget mange ændringer i bevillings-niveauerne de sidste 20 år.
Dét ville Christian Friis Bach gøre op med, da han satte sig i stolen som udviklings-minister i oktober 2011.
Der skulle nu være flere ramme-organisationer og midlerne fordeles på baggrund af organisationernes resultater vurderet ud fra ensartede og gennemskuelige parametre og målt op imod civilsamfundsstrategien og den nye strategi for dansk bistand som helhed.
Budskabet om udvikling af et transparent vurderingssystem som grundlag for fordelingen af bistandsmidlerne til civilsamfunds-organisationerne blev budt velkommen af både små, store og mellemstore NGOer!
Og mens antallet af rammeorganisationer langsomt forøges – fra de gamle seks rammeorganisationer til yderligere fem nye fra 2013 og yderligere med forventning om fire nye rammeorganisationer i 2014 og de sidste tre i 2015 – arbejdes der intenst i udenrigsministeriet (UM) med at udvikle en såkaldt Ressource Allocation Model (RAM) for framework (ramme) organisations.
Et arbejde som civilsamfundsorganisationerne også deltager i.
Fordelt bag lukkede døre
For at skabe incitament til flere resultater inden for den nye strategi blev der oprettet en særlig pulje på 30 millioner kroner.
Oplægget var klart: ”De ekstra midler forventes allokeret (afsat) til de organisationer, som vurderes særligt at kunne levere resultater inden for den nye strategis målsætninger. Allokeringen vil bl.a. ske på grundlag af resultaterne af en planlagt evaluering af civilsamfundsstrategien,” stod der i regeringens plan til udgiftsrammer for udviklingssamarbejdet for 2013–2017.
Problemet er så bare, at de 30 millioner kroner som udviklingsministeren har stillet de danske organisationer i udsigt, hvis de leverede resultater i forhold til den nye udviklingsstrategi, er blevet fordelt bag lukkede døre til fire af de seks gamle rammeorganisationer, og onsdag forventes godkendt i Danidas interne bevillingskomité (se mere neden for).
Interessant nok samme dag som Christian Friis Bach vil præsentere resultaterne af evalueringen af civilsamfundsstrategien – som jo ellers skulle have dannet baggrund for allokeringen af de 30 millioner.
“Verdens Skove” er en af de nye rammeorganisationer fra 2013 og repræsenteret i NGO Forums Stående Udvalg (som er UMs primære kommunikationskanal til de danske NGO’er). Vi sidder yderligere med i den såkaldte RAM referencegruppe.
Kun fire får af alle de talrige NGOer
Alligevel er det helt nyt for os, at man i Danida lægger op til at fordele alle de 30 millioner kroner – ikke blot i 2013 men også i 2014 og 2015 – til fire af de gamle rammeorganisationer.
Vi stiller os således meget undrende over for:
1) at man har valgt at køre en parallel proces og dialog med de gamle rammeorganisationer i forhold til fordelingen af de 30 millioner og bevidst har valgt ikke at inddrage de nye og kommende rammeorganisationer – især når man står midt i en proces for at udvikle et nyt vurderings- og fordelingssystem, der med Danidas egne ord skal være baseret på tillid og transparens
2) at man vælger at fordele de ekstra 30 millioner til blot fire rammeorganisationer på baggrund af rapportering om deres 2011-resultater – dvs. fra før den nye udviklingsstrategi blev vedtaget og før resultaterne af evalueringen af civilsamfundsstrategien officielt foreligger. Fordelingen er i øvrigt baseret på kvaliteten af deres rapporteringer om resultater – ikke på selve resultaterne.
Overbebyrdet Danida
Vi har fuld forståelse for, at den nye RAM model ikke kan nå at blive anvendt til fordeling af de 30 millioner, og vi har fuld forståelse for, at Danida er underbemandet og overbebyrdet af udviklingsministerens mange nye tiltag.
MEN det er et uheldigt signal at sende, og problematisk – også i forhold til den videre proces – at det tilsyneladende resulterer i, at man går på kompromis med gennemsigtighed, åbenhed og deltagelse.
Det er langt fra det opgør med en statisk og uigennemskueligt system, vi alle havde glædet os til. Faktisk lugter det mest af alt af nye midler på gamle rammer.
Karin Elisabeth Lind er sekretariatschef i “Verdens Skove”, som tidl. hed “Nepenthes”. Hun er også en af fem NGO-repræsentanter i den strategiske referencegruppe for udvikling af RAM (Ressource Allocation Model for framework (ramme) organisations).
Man kan se mødeoplægget til Danidas interne bevillingskomite onsdag på
http://um.dk/en/~/media/UM/English-site/Documents/Danida/About-Danida/Danida%20transparency/Documents/Grant%20committee/Int%20doc/05%20Framework%20organisations.pdf