NATO-seminar i København om samtænkning af civile og militære indsatser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Danmark er mandag og tirsdag (20. og 21. juni) vært for et NATO seminar om samtænkning af civile og militære indsatser i internationale operationer.

Seminaret, der holdes af Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet i fællesskab, sigter på at fremme drøftelser i NATO af, hvorledes civile og militære indsatser kan samtænkes i NATOs planlægning og krisestyringsoperationer.

Seminaret omfatter derfor repræsentanter for civile aktører, herunder FN, EU og en række NGO’er foruden repræsentanter fra NATO-landene og NATOs stabe.

Udenrigsminister Per Stig Møller og forsvarsminister Søren Gade udtaler i den forbindelse:

– Tidens komplekse konflikter kræver komplekse svar, hvis der skal findes bæredygtige løsninger. Alt for mange såkaldte løste kriser får tilbagefald. Militære midler gør det ikke alene. Civile aspekter må gives fokus, når samfund skal udvikles fra krig og frygt til fremskridt og tillid.

– Som vært for et NATO seminar… ønsker Danmark at sikre, at Alliancen fremover mere systematisk indtænker civile elementer i sine konflikt- og krisestyringsindsatser. Det skal bl.a. ske ved tidligt inddragelse af de civile aktører, der står for genopbygning af kriseramte samfund.

Et seminar i København kan ikke i sig selv løse de store udfordringer, som NATO står overfor omkring samtænkning af civile og militære indsatser. Men det er et vigtigt skridt; et skridt i retning mod større fokus på etablering af bæredygtige samfund efter krige og kriser, et skridt mod en “god fred”.

Evt. spørgsmål om seminaret rettes til fuldmægtig Søren Dehn, udenrigsministeriet, på tlf 33 92 06 83, fuldmægtig Eva Grambye, udenrigsministeriet, på tlf 33 92 14 10 eller pressechef Jacob Winther, forsvarsministeriet, på tlf 33 95 55 23.

Udenrigsministeren og forsvarsministeren indleder seminaret den 20. juni fra kl. 09.30 til 09.50 i Eigtveds Pakhus. Velkomsttalerne vil være åbne for pressen.