Virksomheder skal dele overskuddet med udviklingslande for at få adgang til at udvikle for eksempel medicin af landenes ressourcer. Det giver bedre naturbeskyttelse i udviklingslandene samt mulighed for vækst i virksomhederne. En international konference satte fokus på konkrete handlinger.
28. januar 2015: Når medicinalvare- og genteknologiske virksomheder høster enzymer, planter eller andre genetiske ressourcer i udviklingslande, så har det siden oktober 2014 været lovpligtigt at indgå aftaler med oprindelseslandene om fordeling af det økonomiske udbytte ved udnyttelsen.
Det er en følge af Nagoya-protokollen, som Danmark, som et af de første EU-lande, skrev under på.
Foregangsland
Danmark bidrager også til at gennemføre aftalen i de afrikanske lande gennem det såkaldte ABS Initiativ (Access and Benefit Sharing), hvor det fjerde møde blev afholdt i København i denne uge.
Formålet med mødet var, at private virksomheder fra ind- og udland og repræsentanter fra afrikanske landes myndigheder kunne få mere at vide om ordningen, lige som deltagerne havde mulighed for at komme med input til, hvordan aftalerne kan se ud.
– Når vi fremstiller medicin eller kosmetik af ressourcer, som kommer fra udviklingslande, så har vi en etisk og moralsk forpligtelse til at dele et eventuelt overskud med befolkningerne i disse lande. Det sikrede vi med Danmarks tiltrædelse af Nagoya-protokollen. Nu skal vi videre og have aftalen bredt ud, så vi kan beskytte udviklingslandenes natur, dyr og planter samtidig med, at vi giver lokalbefolkningerne og danske virksomheder de bedste muligheder for at få gavn af hinanden, udvikle nye produkter og skabe vækst, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.
Gode aftaler er en fordel for de danske virksomheder, der udvikler produkter fra ressourcer hentet i udviklingslande.
Danmark er gået forrest i arbejdet, og derfor vil danske virksomheder få en konkurrencefordel, da andre landes virksomheder nu også skal til at leve op til de nye krav.
Vigtigt for udviklingsarbejdet
Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen glæder sig over, at Danmark går forrest, når det gælder om at sikre udviklingslandes vilkår:
– I Danmark støtter vi mange initiativer, der direkte hjælper befolkningerne i udviklingslande. Når initiativerne på denne måde gør en stor forskel lokalt, skaber arbejdspladser, skaffer penge til landenes statskasser og samtidig skaber fair vækst både for udviklingslandene og for os, så mener jeg, at der er tale om en rigtig god indsats, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.
På mødet i København deltog – udover Dansk Industri – også eksempelvis førende danske, europæiske og internationale virksomheder, forskningsinstitutioner, repræsentanter fra afrikanske landes myndigheder og lokale organisationer.
Danmark bidrager med 25 millioner kroner til udviklingen af ABS-initiativet, som også støttes af lande som Norge, Frankrig, Tyskland og EU.
Læs Miljøministeriets pressemeddelelse her
Læs miljøministerens tale fra åbningen af konferencen her