Nedlukninger rensede luften og reddede tusindvis af liv

gettyimages-1210402156
Ko på øde vej i den nepalesiske by Bhaktapur
Foto: Narayan Maharjan/NurPhoto via Getty Images
Thomas Jazrawi

21. april 2021

Covid-19 har kostet over 3 millioner menneskeliv i verden. Reaktionen på pandemien har imidlertid også sparet nogle liv. Det viser flere undersøgelser. Senest er der kommet en opgørelse fra de franske sundhedsmyndigheder, som vurderer, at omkring 3.500 dødsfald blev undgået under den første nedlukning sidste år i Frankrig på grund af den forbedrede luftkvalitet.

Et andet studie, der blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Science of the Total Environment i februar, beregner, at et sted mellem 99.270 og 146.649 dødsfald i 76 byer og regioner verden over er undgået som følge af den reducerede luftforurening.

”Disse resultater understreger vigtigheden af fortsatte strategier for luftforurening for at beskytte menneskers helbred og reducere de tilknyttede tab af den sociale velfærd både under og efter Covid-19-pandemien,” skriver forskerne.

Det nye studie har undersøgt nedlukninger fra januar til juli 2020 i forskellige byer i hele verden fra Lima til Abu Dhabi til Paris, herunder flere byer i asiatiske lande som Indien, Kina og Pakistan, der er berygtede for den høje luftforurening.

Millioner dør årligt af luftforurening
Verdenssundhedsorganisationen anslår, at omkring 4,2 millioner mennesker årligt dør af udendørs luftforurening, og at over 90 procent af verdens befolkning er udsat for sundhedsskadelig luftkvalitet.

Forskning fra tidligere i år viser imidlertid, at dødsfaldene er højere. Her anslår eksperterne, at dødsfald som følge af luftforurening i 2018 var 8,7 millioner.

Læs også: Millioner dør af luftforurening, men Paris-aftalen kan redde mange liv

Forskere har i et studie fra marts vurderer, at luftforurening med fine partikler (PM 2.5) faldt med 35-45 procent under nedlukningerne. Nedlukninger inden for landegrænserne har reduceret forureningen med omkring 45 procent, mens lukning af grænser generelt har mindsket den med 35 procent.

Forskerne peger imidlertid på, at der er store forskelle mellem landene.

“Nogle lande oplevede et markant fald I BNI samtidigt med en stigning i luftforurening – så deres nedlukninger satte farten ned på deres økonomier, men forbedrede ikke luftkvaliteten”, skriver forskerne.

De mener, at det kan forklares med de forskellige kilder til forureningen i de forskellige lande. 

“Mens transport og industri spiller en vigtig rolle for luftforurening i tætbefolkede dele af Europa og Nordamerika, er luftforurening i Latinamerika og Asien domineret af afbrænding af biomasse, landbrug og energiforbrug i husstande”, lyder forklaringen. 

Mange steder i Afrika er der ikke målestationer for luftforurening, påpeger Aderiana Mutheu Mbandi fra Stockholm Environment Institute. Her kan udfordringen med indendørs luftforurening være blevet forværret under nedlukningerne, da det er blevet til mere hjemmetid, og mange hjem må fyre op til varme eller madlavning med brænde eller andet, skriver han.