Nedskæringer sendte Kristian Jensen ud i kulden ved stor festival

anthony_quintano
Global Citizen Festival i New York.
Foto: Anthony Quintano (CC)
Forfatter billede

Global Citizen Festival

Festivalen er et gratis arrangement, der tiltrækker hundredtusinder af mennesker til Central Park i New York.

Den arrangeres af den store internationale bevægelse Global Citizen.

I år fandt den sted lørdag den 26. september.

Den blev holdt samtidig med lanceringen af FN’s nye udviklingsmål, der bl.a. har til formål at bekæmpe ulighed og ekstrem fattigdom inden 2030.

Festivalen bliver transmitteret i 160 lande og har som mål at sætte fokus på ekstrem fattigdom.

Der var en perlerække af politikere, virksomhedsledere, musikere og mange andre, da Global Citizen Festival løb af stablen i New York i sidste weekend.

FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, talte til de titusinder der var samlet til festivalen og de mange, der fulgte det på tv rundt om i verden. Blandt talerne var også USA’s førstedame Michelle Obama, vicepræsident Joe Biden, Verdensbankens chef, filantroperne Bill og Melinda Gates, politiske ledere fra Sverige og Norge, nobelpristager Malala Yousafzai og musikere som Beyoncé, Pearl Jam og den allestedsnærværende U2-forsanger Bono.

Danmark var med til arrangementet sidste år, repræsenteret af den daværende handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S), mens daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) talte til publikum via storskærm. I 2013 var kronprinsesse Mary på scenen, skriver dagens.dk.

Danmark ville ikke forpligte sig

Men da festivalen blev afholdt 26. september i år, var det for første gang uden dansk deltagelse. Organisationen Global Citizen besluttede op til arrangementet, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) ikke kunne få lov at tale fra scenen, når regeringen netop har planlagt at skære markant i støtten til verdens fattigste mennesker.

“Vi gør et stort arbejde for at sikre, at scenen er reserveret til seriøse tilsagn der ændrer verden og udgør et stærkt eksempel for andre,” skriver arrangørernes på Global Citizen Festivals hjemmeside.

“Et land, som vi ikke kunne få til at forpligte sig til noget, var Danmark.”

Der er tradition for, at statsledere, politikere og erhvervschefer bruger scenen i Central Park til at give løfter om hjælp til at nedbringe den ekstreme fattigdom.

Eksempelvis annoncerede Sverige på årets festival, at landet vil hjælpe med at forbedre sanitet for 60 millioner mennesker i løbet af de næste 15 år.

EU-Kommissionen meddelte, at de 500 millioner euro (3,3 milliarder kroner) der er lovet til flygtninge, kommer oven i den eksisterende støtte til verdens fattigste – og ikke tages fra den.

Norge tog initiativet for at sikre, at verdens børn får 12 års gratis undervisning, ikke kun 9 år.

Den britiske udviklingsminister, Justine Greening, lovede i sin tale i år, at Storbritannien vil hjælpe 6,5 millioner flere piger i skole i løbet af de næste fem år.


Foto: DFID

Folkene bag den store festival skriver, at de håbede at kunne skubbe til de danske politikere og få dem til at indse, at de er på forkert kurs, når de vil skære bistanden ned fra 0,87% til 0,7% af BNI.

“Vi havde håbet, at de ville bruge denne platform til at ændre deres nedskæringer i udviklingsbistanden eller i det mindste komme med en særlig forpligtelse om ekstra finansiering til bistandbudgettet. Men Danmark kom i stedet tilbage til os og sagde, at de ønskede at bruge platformen til at bringe en meddelelse om, at København er vært for konferencen Women Deliver i maj næste år (som allerede var blevet annonceret),” skriver folkene bag festivalen.

Kristian Jensen: Jeg var klar med løfter

Så i lyset af de omfattende nedskæringsplaner valgte Global Citizen Festival at sige til Kristian Jensen, at han ikke kunne få taletid.

“Som en partner sagde til os under forhandlingerne, ‘det ville sende det helt forkerte signal at have en regering i så stort et forum ved et arrangement der hylder de nye globale mål, når de blot 90 dage tidligere har skåret ned i bistanden’.”

Det huede ikke den danske udenrigsminister, der skrev følgende på Twitter dagen inden festivalen:

“@GlblCtzn so only those with ODA above 0,7 will be invited?? Denmark live up to UN target and provide ODA off 0,7 of GNI !” – eller oversat fra twittersk: “Global Citizen, er det kun dem med en udviklingsbistand over 0,7%, der vil blive inviteret?? Danmark lever op til FN’s mål og giver udviklingsbistand på 0,7% af BNI!”

Til det siger folkene bag festivalen:

“Vi ser frem til, at Danmark atter får udviklingsbistanden op på et førende niveau, og så vil vi med glæde byde ham velkommen på scenen,” lyder det på Global Citizen Festivals hjemmeside.

Udenrigsministeren betegner det over for Dagens.dk som “en useriøs beslutning” fra arrangørernes side at holde Danmark udenfor:

“Danmark er blandt de fem lande i verden, der giver mest i udviklingsbistand. Jeg var parat til at gå på scenen med løfter om mere end 335 millioner kroner til blandt andet sundhedssektoren i Kenya, Women Deliver konferencen og Amplify Change Fonden, der arbejder med kvinders seksuelle og reproduktive rettigheder. Men det var arrangørerne ligeglade med,” skriver han til Dagens.dk.

Mogens Jensen: Regeringen har lukket positivt vindue

Mogens Jensen, næstformand for Socialdemokraterne og sidste års dansker på festivalscenen, ærgrer sig over situationen.

“Det er meget trist, at regeringens voldsomme nedskæringer på ulandsbistanden nu også får negative konsekvenser for Danmarks anseelse og omdømme i udlandet. Global Citizen er en meget stor og vellidt international bevægelse, hvor Danmark indtil nu har haft en meget stor stjerne,” fortæller han til Dagens.dk.

“Dette meget positive vindue for vores land har regeringen nu lukket, og det er der meget grund til at beklage, for det er ikke til gavn for Danmark,” tilføjer han.