Et forsoningsmøde mellem Nepals konge og landets førende politiske partier er endt uden nogen aftale om, hvorvidt partiernes krav om genindkaldelse af parlamentet vil kunne indfries, skriver BBC Online torsdag.
Mødet fandt sted 2 uger efter at den kongeligt indsatte premierminister Surya Bahadur Thapa trådte tilbage i kølvandet på en konference med de udenlandske bistandsdonorer, der ønsker demokratiske tilstande.
Udenlandsk bistand betaler ca. halvdelen af Nepals budget, og Danmark er en af de største bilaterale bistandsydere.
Efter det sammenbrudte møde sagde lederne af de 5 førende partier, at deres protester mod monarken vil fortsætte uden ophør, indtil deres krav imødekommes. Nepal, og især hovedstaden Kathmandu, har været præget af strejker og demonstrationer i månedsvis.
Oppositionen ønsker at begrænse monarkens magt og indsætte en regering med alle større partier. De protesterende partier er oprørte over kongens afskedigelse af den demokratisk-valgte regering for 2 år siden
De ønsker, at kongen enten genindkalder parlamentet for at udskrive nyvalg eller lader partierne danne en samlingsregering med ministre, som partierne selv udpeger – ikke kongen.
Kongen har hidtil været stejl i sin afvisning af partiene, så alene, at han gik med til mødet sås som en indrømmelse. Den største forhindring for en aftale er imidlertid partenes dybe gensidige mistillid.
Der har siddet 2 kongeligt-udpegede regeringer, siden monarken tiltog sig magten i oktober 2002; samtidig er valg både til lokalråd og parlamentet udsat i foreløbig 2 år.
De eneste, der for alvor ser ud til at nyde godt af det politiske kaos, er de maoistiske oprørere, som har kæmpet i årevis for at slippe af med kongehuset og parlamentarismen og skabe en kommunistisk-ledet folkerepublik i verdens eneste hindu-kongedømme, anfører BBC Online.