24 aktivister fra Asien og Danmark har medvirket til at få 9 partier i Nepals parlament til at love, at retten til mad skrives ind i den nye forfatning. Kampagnen for retten til mad var hovedopgaven i et 3 måneder langt Global Change kursus i Nepals hovedstad Kathmandu.
Af Inda Memic
artikel på Mellemfolkeligt Samvirkes website 01.12.10
Et rødglødende skær rejser sig over morgenens kølige dis. Som en lotusblomst folder Himalayas toppe sig over Kathmandu-dalen og lægger en ro over byen, der er ved at tage sin kaotiske form.
Midt i det pulserende byliv er 24 aktivister fra 7 lande samlet for at kæmpe for social retfærdighed.
Formålet er at presse 12 politiske partier i Nepals parlament til at indsætte retten til mad og fødevareuafhængighed i den kommende forfatning. Kampagnen for retten til mad, HungerFree Nepal, er hovedopgaven i det 3 måneder lange Global Change kursus, der har til formål at uddanne unge i lederskab og mobilisering.
Retten til mad er retten til liv – som kampagne sloganet lyder – har fået de ihærdige aktivister ud på gader og stræder allieret med en række ungdomsorganisationer for at presse politikerne til at love at gøre en ende på lidelserne for de 23,9 pct. af befolkningen, der sulter.
Dog er Himalaya-landet i en så stor politisk krise pga. manglende regering, at problemer som sult og fattigdom kommer i anden række i det politiske magtspil.
De nepalesiske politikere er mere optaget af at forsøde deres egen hverdag end at få nedskrevet en endelig forfatning, der kan sikre nepaleserne et ligestillet samfund.
I sommeren 2010 udløb den første to-årige tidsfrist for en ny forfatning, da maoisterne sammen med to andre store partier lavede en indbyrdes aftale, der forhindrede dannelsen af en forfatning og en regering. Den nye tidsfrist for forfatningen er derfor udsat i et år til juni 2011.
Et håb forude
Indtil sommeren 2011 befinder Nepal sig i en overgangsfase, som gør det muligt at præge landets fremtid. I tre måneder er der lagt pres på de politiske partier med kampagnen HungerFree Nepal.
For at nå disse mål er der lavet forskellige tiltag: En drageflyvningskonkurrence i forbindelse med festivalen Dassain, hvor der er tradition for at flyve med drager, og flere workshops er gennemført for at informere og samtidig mobilisere unge til at tage del i kampagnen.
Ligesom lobbyarbejde, hvor politikerne blev informeret om kampagnen og samtidig overtalt til at garantere, at retten til mad bliver indskrevet i den endelige forfatning. Der blev holdt et talkshow, hvor unge for første gang kom i dialog med politikerne og åbent diskuterede Nepals situation med sult og fattigdom og landets uvisse fremtid.
Det endte med, at politikerne erkendte, at de ikke vidste meget om retten til mad, og at de har brug for Activistas hjælp til at få mere information.
En afsluttende event fandt sted foran parlamentet i Kathmandu. Her viste en kvindelig politiker – der er med i forfatningskomitéen, som udarbejder den endelige forfatning – sin støtte ved holde en tale foran de forsamlede ungdomsorganisationer og aktivister. Derefter gik hun ind i parlamentet iført kampagnens røde T-shirt med sloganet Retten til mad er retten til liv.
Larmen uden for parlamentet brød den politiske dagsorden, og kampagnens bestemmelser blev diskuteret. Til slut havde ni partier skrevet under på, at retten til mad bliver en del af den endelige forfatning.
Global Change kurset har nået sin ende. Og bag de farverige sarier befinder det lille bjergland sig stadig i en gråzone. Udkastet til forfatningen ændres hele tiden, og sulten melder sin ankomst hos flere og flere familier, som tiden går. Alt mens der fortsat mangler handling bag politikernes løfter.
Men der er håb forude. Allierede ungdomsorganisationer, frivillige og de tilbageværende aktivister arbejder videre med kampagnen HungerFree Nepal. Målet er stadig at få 12 partier i parlamentet til at garantere, at retten til mad og fødevareuafhængighed indskrives i den endelige forfatning.
Det seneste er, at Activista i samarbejde med advokater fra ”International Committee of Jurists” har udarbejdet et notat, der foreslår et bedre ordvalg end det nuværende forfatningsudkast. Desuden har aktivisterne holdt møder med sekretæren i Forfatningskomiteen og separate møder med advokater i udvalget.
Kilde: www.ms.dk