Nepals konge smider regeringen ud (opdateret)

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Nepals kong Gyanendra har i en tale til nationen meddelt, at han har opløst koalitionsregeringen, som han selv har indsat, skriver Politiken Online tirsdag formiddag.

– Jeg har besluttet at opløse regeringen, fordi den ikke har kunnet tage de nødvendige skridt i retning af at holde valg inden april og beskytte demokratiet, folkets suverænitet samt liv og ejendom, sagde kongen, der erklærede landet i undtagelsestilstand.

– Alt synes roligt i hovedstaden Kathmandu, men der er en del mere militær og politi på gaderne, beretter Nina Ellinger, Mellemfolkeligt Samvirkes landechef i Nepal, ifølge en pressemeddelelse fra MS tirsdag middag..

I sin tale forklarede kongen, at et nyt kabinet under kongens ledelse vil blive udpeget i løbet af et par dage. Kongen, der nu sidder alene på den udøvende magt, oplyste, at Nepal vil forblive et enevældigt monarki i 3 år. Alle politiske ledere er blevet bedt om at blive hjemme og er de facto under husarrest.

– Det er endnu meget uvist, hvilke konsekvenser kongens magtovertagelse vil få for den lange konflikt mellem regeringshæren og den maoistiske oprørsbevægelse. Maoisterne har tidligere afvist at forhandle med den afsatte premierminister Deubas regering. Nu kan man håbe, de gerne vil tale med kongen og omvendt, fortsætter Nina Ellinger.

Kort før den næsten 30 minutter lange tale var slut, blev mobilnet, internetadgang og fastnettet afbrudt fra centralt hold. Internationale tv-kanaler som CNN og BBC er heller ikke længere tilgængelige, og Kathmandus internationale lufthavn er lukket. Der er ikke udstedt officielt udgangsforbud, men det forventes annonceret senere tirsdag.

MS Nepals hovedkontor i Kathmandu er fortsat bemandet, men lokalt ansatte er sendt tidligere hjem. Danske udviklingsarbejdere uden for hovedstaden er udstyret med satellitelefon og vil blive løbende orienteret om situationen.

Kongen afviste, at der var tale om et kup, selv om soldater omringede premierminister Sher Bahadur Deubas og andre regeringslederes huse. Samtidig sendte kongen soldater ud på patrulje i hovedstaden Katmandus gader i pansrede mandskabsvogne, mens andre styrker afbrød telefonforbindelserne.

Premierminister Sher Bahadur Deuba blev genudnævnt i juni 2004, ca. 2 år efter at Gyanendra oprindeligt havde fyret ham, fordi han ikke formåede at sætte ind mod et maoistisk oprør mod monarkiet, som indledtes i 1996.

Premierministeren har tidligere erklæret, at han ville holde de længe ventede valg i år, efter at maoisterne ikke havde besvaret hans tilbud om forhandlinger.

Mindst 10.000 mennesker har mistet livet i konflikten mellem regeringsstyrker og oprørerne, der kæmper for at forvandle kongedømmet til en folkerepublik efter kommunistisk forbillede.

Nepal er programsamarbejdsland for Danida, men den danske bistand har ligesom al øvrig bistand til det fattige bjergland lidt slemt under borgerkrigen.