Nepals miljøminister: Klimaændringerne kan forårsage en tsunami i Himalaya

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Af Erik Lyngsø-Petersen

– I åbningstalerne på COP-15 i formiddags var der ingen, der nævnte de katastrofale virkninger, det vil få, hvis gletsjerne smelter i Himalaya. Vi ved, at hvis temperaturen stiger ikke 2, men bare 1,5 grader, vil det få konsekvenser for hele økosystemet i området. Så vil vi få en ’Himalayan Tsunami’ med store konsekvenser ikke kun for Nepal, men for en tredjedel af verdens befolkning, specielt i Indien og Bangladesh.

Nepals miljøminister Uday R. Charma var på sit lands vegne meget indtrængende i sin appel til verdens samvittighed på et pressemøde på ambassaden mandag eftermiddag, efter han havde deltaget i åbningen af COP-15.

Nylig forskning har vist, at temperaturen allerede nu stiger med 0,06 grader årligt i Himalaya, flere gange mere, end det globale gennemsnit. Bjergbestigere kan berette, at gletsjerne allerede er begyndt at smelte – på 15-20 år er der dannet søer, hvor der før var ismarker. Gletsjerne virker som buffere på afvandinger af Himalaya, og hvis de smelter, har det indflydelse på nedbørsforholdene og flodernes vandføring

På mit spørgsmål om Nepal har en ’Plan B’ for det – ikke usandsynlige – tilfælde, at det ikke lykkes at bremse opvarmningen af Himalaya, svarede Uday Charma, at regeringen arbejder på at forudse virkningerne og at planlægge, hvad der må gøres. Men at klimaændringen vil få så uoverskuelige konsekvenser, at det overstiger landets egne kræfter at hamle op med det.

Allerede nu kan man konstatere problemer med folkesundheden på grund af klimaændringen, idet en hel landsby for nylig er blevet ramt af en koleraepidemi, som ellers ikke er forekommet i områder. Det vil bl.a. blive nødvendigt at evakuere visse landområder, bygge nye veje, dæmninger og anden infrastruktur, ligesom en omlægning landbrugsproduktionen bliver nødvendig.

Den nepalesiske regering mødtes den 4. december i ’Everest Base Camp’ på Kalapathar for at sende et klart budskab til mødet i København: Red Himalaya! Det samme budskab vil blive temaet for en demonstration i København den 11. december, hvor ministeren håber, at mange danske venner af Nepal ville deltage for at vise deres solidaritet med det fattige land.