Nepals regering får pålæg om at retfærdiggøre arrestationer

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Nepals højesteret har afsagt kendelse om, at myndighederne skal løslade 21 politiske aktivister, medmindre deres tilbageholdelse kan retfærdiggøres indenfor en frist på 72 timer, rapporterer BBC Online tirsdag.

Aktivisterne er tilbageholdt under de løbende demonstrationer mod kongen og til fordel for en genindkaldelse af parlamentet – som kongen har sendt hjem. Myndighederne har i dagevis foretaget masseanholdelser af oppositionelle, iagttagere og journalister såvel som tilfældigt forbipasserende.

De fleste er sat på fri fod efter relativt kort tid i de kummerlige fængsler. Men flere er blevet tilbageholdt i 6 dage eller mere, herunder 21 fremtrædende repræsentanter for det venstreorienterede parti “Jana Morcha”, eller Folkefronten.

Regeringen siger, at de er spærret inde under en lov om offentlig sikkerhed, som nævner trusler mod den nationale sikkerhed og tillader tilbageholdelse i 90 dage uden at blive stillet for en dommer.

Men højesteret har nu sået tvivl herom ved at bestemme, at myndighederne skal give en tilfredsstillende forklaring for at frihedsberøve dem, som skal ligge klar ved næste retshøring torsdag, ellers skal de løslades.

Forsvareren for de 21 gør gældende, at de er nægtet adgang til besøg af familien, ligesom lægehjælp og juridisk bistand. Han sagde, at mindst 32 andre oppositionsfolk holdes indespærret og at der forberedes sager mod dem.

Regeringen siger, at alle demonstrationer er forbudt, idet de infiltreres af landets voldelige maoistiske oprørere. Oppositionen afviser dette. Jana Morcha siger, at nok har man ideologisk sympati for oprørerne, men støtter ikke væbnet kamp.

Jurister anfører under alle omstændigheder, at det er ulovligt at tilbageholde personer i mere end 24 timer uden at de kommer for retten.

Adskillige hundrede journalister blev anholdt og senere løsladt fredag og lørdag, mens de forsøgte at dække demonstrationerne. Politiet tævede løs på dem begge dage.

Samtidig udsendte det nepalesiske journalistforbund en dyster rapport, som konkluderer, at siden november 2001 er 12 journalister blevet dræbt og 10 andre sporløst forsvundet i hænderne på regeringsstyrkerne eller de maoistiske oprørere, som under en lang borgerkrig har bekæmpet det siddende styre med kongen i spidsen, skriver BBC Online.

Nepal er et af Danmarks programsamarbejdslande for udviklingsbistanden. Se også “UM-vurdering: Nepal – ungt demokrati i krise, donormøde i maj”, 19.04.04, under globale bistandsnyheder her på siden.