Danmark er storforbruger af ulovligt fældet tropisk træ. Mindst en tredjedel af det træ, der importeres fra troperne til Danmark, stammer fra ulovlig tømmerhugst.
Til trods herfor er flertallet af de danske kommuner helt ukritiske, når de køber træ i de tropiske lande, skriver Regnskovsgruppen Nepenthes i en presserundsendelse mandag og opfordrer i samme åndedrag miljøminister Connie Hedegaard (K) til at lovgive på området.
Ulovlig tømmerhugst har ifølge Nepenthes katastrofale konsekvenser for mennesker og dyr i en lang række af verdens fattigste lande, eksempelvis var ulovlig tømmerhugst en stærkt medvirkende faktor i de voldsomme jordskred, som kostede op mod 2.000 mennesker livet i forbindelse med, at orkanen Jeanne ramte Haiti i sidste uge. Lovgivning er den eneste måde, hvorpå vi kan komme problemet til livs, mener Nepenthes.
Nepenthes har følgende krav til, hvad lovgivningen skal indeholde:
– Forbyd importen af illegalt tømmer til Danmark
– Gør Miljøministeriets vejledning om indkøb af tropisk træ til lov
– Det er absurd, at danske kommuner bruger løs af tropisk træ helt uden at stille krav til træets oprindelse. Det er ikke nyt, hvilke uhyggelige konsekvenser ulovligt tømmerhugst har for både natur og mennesker i mange u-lande. Derfor er det nødvendigt, at miljøministeriet griber ind hurtigst muligt og forbyde import af ulovligt tømmer til Danmark, udtaler Mikkel Hooge Holck, der er formand for Nepenthes.
Et af de seneste eksempler er Nykøbing Falster kommune, der har købt ind af den truede træart Azobé til renovering af kommunens havn. Det er desværre langtfra noget enkeltstående tilfælde.
I foråret 2004 viste en Nepenthes rapport, at under 4 procent af de danske kommuner bruger Miljøministeriets miljøvejledning til offentlige indkøbe af tropisk træ. Miljøvejledningen skal sikre, at offentlige myndigheder køber lovligt produceret tropisk træ.
– Vi har igen set, at frivillige aftaler ikke løser problemet med ulovligt tømmer på det danske marked. Dette understreger tydeligt behovet for, at Miljøminister Connie Hedegaard kommer på banen i denne sag med lovgivning, når kommunerne ikke kan finde ud af det på anden vis, anfører Mikkel Hooge Holck
Yderligere oplysninger hos Mikkel Hooge Holck, Tlf.: 22 81 58 81, e-mail: [email protected]