NGO: Dansk diplomat modarbejder dansk politik i Vestsahara

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Den danske NGO Afrika Kontakt langer fredag ud efter en ansat på den danske ambassade i Marokko, souschef og ambassaderåd Michael Bennett Jensen, for angiveligt at udtale sig i modstrid med den danske politik i forhold til konflikten i det marokkansk-besatte Vestsahara. Det sker i en artikel på NGOens website.

“Marokkos regering har lagt en reformvenlig linje, der skal forbedre investorers muligheder i landet. Desuden har regeringen etableret handelszoner, der skal tiltrække handel fra EU, og i flere byer, blandt andet Tanger, er myndighederne i gang med at udbygge investeringszoner. Den udvikling gør det marokkanske marked interessant,” udtalte Michael Bennett Jensen til EKF, Danmarks eksportkreditinstituts website.

Den udtalelse er problematisk, mener Afrika Kontakt og skriver:

“Problemet ved denne udtalelse er, at Marokkos ulovlige besættelse af Vestsahara, og lige så ulovlige salg af umærkede produkter fra de besatte dele af Vestsahara, gør samhandel med Marokko både praktisk og moralsk problematisk.

Dette er i øvrigt ikke første gang Michael Bennett Jensen, som i princippet bør være i hvert fald neutral i Vestsahara-konflikten, tilsyneladende tager Marokkos side i konflikten. Han udtalte i januar i år at han var ”imponeret” over Marokkos udvikling af de Marokkansk besatte områder i Vestsahara, ikke længe efter at Marokkanske sikkerhedsstyrker havde tævet og dræbt fredelige demonstranter i Vestsahara, og havde i øvrigt bilaterale møder med repræsentanter fra Marokkanske politiske partier.

Den danske regering arbejder efter eget udsagn for at finde en løsning på Vestsahara-konflikten gennem FN, og udenrigsminister Lene Espersen udtalte i December 2010 at ”hun var dybt bekymret” over situationen i Vestsahara.”