Det er imidlertid noget af en sjældenhed, at en af de store kinesiske banker har genovervejet støtte til udenlandske projekter på grund af indsigelser fra civilsamfundsorganisationer.
Det er sket i marts, da Bank of China har valgt at evaluere en investering i en stor dæmning i Indonesien, som anklages for at kunne blive en trussel mod verdens sjældneste orangutang, Tapanuli orangutangen.
“Bank of China har taget nylige bekymringer fra nogle miljøorganisationer om dæmningen Batang Toru i Indonesien til efterretning”, lyder det i en erklæring fra banken.
Det kan være første gang nogensinde, at protester fra civilsamfundet får en af de store kinesiske banker til at genvurdere et projekt, lyder det fra NGO’en BankTrack.
“Så vidt vi ved, er dette første gang, en kinesisk bank officielt har reageret på bekymringer fra NGO’er angående en udenlandsk investering”, skriver vagthunden, der blev dannet i Holland i 2003.
Nyopdaget og ekstremt truet
Særligt truslen mod Tapanuli orangutangen har vakt bekymring.
Aben blev opdaget som en særlig art af orangutangen i 2017, og samtidigt kunne man tilføje den til IUCN’s rødliste over kritisk truede dyrearter. Det er den sidste kategori før udryddelse.
det endelige dødsstød for abearten.
“Ordene er hule. Gemt bag de grøntvaskede linjer er imidlertid mere fyndige virkligheder”, siger William F. Laurance fra det australske William Cook University, som har studeret Tapunali orangutangen, ifølge Mongabay.
Han peger på, at den kinesiske bank trådte til med penge, mens andre finansielle institutioner som Den Asiatiske Udviklingsbank og Verdensbanken droppede projektet.
“Jeg har ikke set andre sager, som Bank of China har reageret på. Det er tegn på, at de indrømmer, at der er risici”, siger Dwi Sawung fra den store indonesiske miljøorganisation.