NGO og Journalistforbund støtter journalistik om glemte kriser

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Læger uden Grænser (MSF) opretter i samarbejde med Dansk Journalistforbund et journaliststipendium på 50.000 kr. til journalistik om oversete kriser og konflikter i udviklingslandene, fremgår det af en pressemeddelelse onsdag.

Ansøgningsfristen for journaliststipendiet er den 14. oktober 2013 og modtagerne offentliggøres den 4. november.

“Vi vil gerne inspirere journalister og redaktører til at dække nogle af de kriser og konflikter, man sjældent ser i medierne. Vi vil også gerne starte en debat om nyhedsdækningen og om konsekvenserne af at skære ned på udlandsdækningen”, siger Tina Christel Kristensen, der er kommunikationsdirektør i MSF Danmark.

Udlandsstof ofte er særligt ressourcekrævende og pres fra svigtende annoncering og øget konkurrence er gået ud over dækningen – særligt historier fra udviklingslandene, som ofte befinder sig uden for radaren af den politiske interesse.

En undersøgelse fra sidste år (se neden for) viste, at antallet af udenrigskorre-spondenter er skåret kraftigt ned i de seneste 20 år.

”Der har ikke altid været øje for væsentlige kriser ude i verden. Udlandsstof er ressource-krævende, og ressourcer indgår altid i de redaktionelle prioriteringer”, siger Mogens Blicher Bjerregård, formand for Dansk Journalistforbund.

Han kalder derfor journaliststipendiet “et lille men velvalgt initiativ, der kan stimulere offentlighedens opmærksomhed på oversete konflikter.”

De knappe ressourcer til journalistik i u-landene kan også mærkes hos MSF.

“Rigtig mange af de kriser og konflikter, hvor vi arbejder, når aldrig mediernes søgelys. Når danskerne ikke kender til de kriser, har de ikke mulighed for at tage stilling. Det vil vi gerne forsøge at lave om på,” siger Tina Christel Kristensen.

For at sikre fuldstændig journalistisk uafhængighed bliver stipendiemodtagerne udvalgt af en fritstående stipendiekomité bestående af formand, journalist Lotte Dahlmann, journalist Suzanne Moll og fotograf Jan Grarup.

Stipendierne uddeles i størrelsesordenen 10.000 til 50.000 kr. til en eller flere ansøgere.

Information og ansøgning på www.journalistforbundet.dk/stipendium

Se om undersøgelsen “Is there anybody out there? Crisis and Collaboration in Foreign Reporting” af Simon Kruse Rasmussen på
https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/fileadmin/documents/Publications/fellows__papers/2011-2012/Is_there_anybody_out_there_.pdf

Yderligere oplysninger hos:
Sune Qvist Juul-Sørensen, Kommunikationsmedarbejder,
Læger uden Grænser, e-mail: [email protected] og mobil 29 70 29 79

Esben Ørberg, Kommunikationskonsulent,
Dansk Journalistforbund, e-mail: [email protected]
tlf. 33 42 80 40 og mobil 27 25 80 40