NGO-platform: Regeringen bovskyder det brede folkelige u-landsvirke

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Det sker i en presseudtalelse torsdag som reaktion på regeringens nye sparekniv, der barberer over en milliard ekstra af u-landshjælpen næste år.

Særligt det brede spekter af folkelige organisationer og grupper står for tur i denne runde af besparelser, hedder det.

Det drejer sig om de netværk og puljer, der på vegne af udenrigsministeriet støtter og styrker danske folkelige organisationers arbejde med menneskerettigheder, demokrati og bekæmpelse af fattigdom. Det vækker stor undren og forargelse, skriver Globalt Fokus.

”Udenrigsministeren vælger at beskære de dele af udviklingsarbejdet, der netop engagerer brede kredse i det danske foreningslandskab, hvor frivillige yder en omfattende og mangeartet indsats for at støtte samarbejdspartnere i u-landene”, gør Lars Udsholt gældende.

“Ministeren har nået tre nye lavpunkter med denne finanslov”, hedder det:
    • Dansk udviklingsbistand er på det laveste niveau siden slutningen af 1970erne
    • Asyludgifternes andel af udviklingsbistanden er højere end nogensinde
    • Støtten til folkelige organisationers udviklingsarbejde har nået et absolut lavpunkt

I alt bliver netværkene og puljerne beskåret med hele 35 procent. De er ellers en “forudsætning for det brede danske folkelige engagement, der skaber masser af resultater ude i verden”.

“Det er beskæmmende”

“Der er tale om et ofte frivilligt båret arbejde, der trækker på hele den danske foreningstradition og ønsket om, at folk ude i verden deltager aktivt og bidrager til deres egen udvikling”, anfører Lars Udsholt og slutter:

”Det er beskæmmende, at den danske regering vælger at vælte hele asylregningen over på verdens fattigste samtidig med at man gennemfører de største besparelser nogensinde på udviklingsbistanden”.

Yderligere oplysninger hos:

Lars Udholt, tlf. 81 72 40 01