Du er måske stødt på dem: eksemplerne på, hvor langt din nødhjælpsdonation rækker.
Giver du 250 kroner til Dansk Flygtningehjælp, kan et lille barn få en varm flyverdragt.
350 kroner til Røde Kors kan give syv børn varme tæpper. Og for en donation på 313 kroner til Red Barnet kan du redde et barns liv.
Eksemplerne finder man på nødhjælpsorganisationernes hjemmesider ved siden af en donationsknap.
Globalnyt har foretaget en rundspørge hos de fire store nødhjælpsngo’er: Dansk Flygtningehjælp, Red Barnet, Røde Kors og Folkekirkens Nødhjælp.
Ud af de fire er det kun Folkekirkens Nødhjælp, der oplyser, at den medregner omkostninger til løn og transport, når den udregner priseksempler på, hvor langt donationerne rækker.
Med andre ord er det udelukkende indkøbsprisen på de forskellige nødhjælpsvarer, der er inkluderet i priseksemplerne hos Red Barnet, Røde Kors og Dansk Flygtningehjælp.
Her er de fire organisationers begrundelse for, hvorfor de udregner deres priseksempler, som de gør:
Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp oplyser, at den lægger 20 procent oveni indkøbsprisen til for at medregne eksempelvis lokale lønomkostninger og transport. Omkostninger, der altså er forbundet med at uddele nødhjælp og udviklingshjælp.
Organisationen pointerer, at den er klar over, at omkostningerne er forskellige fra land til land og fra produkt til produkt, men at den “af budgetmæssige årsager” har anlagt en gennemsnitsberegning på 20 procent oveni indkøbsprisen.
Flygtningehjælpen
Donerer du eksempelvis en flyverdragt til et barn hos Dansk Flygtningehjælp, går nul kroner til at administrere denne donation, oplyser den.
Udgifterne forbundet med at købe flyverdragten, transportere den og uddele den til et nødlidende barn bliver betalt af en anden pengekasse i organisationen, oplyser indsamlingsdirektør Annette Spanggaard.
Det kunne eksempelvis være de offentlige donationer, organisationen også modtager, eller organisationens “egne investeringsmidler”, siger Spanggaard, der fastholder, at donationen går ubeskåret til formålet, når man donerer via donationsknappen på www.flygtning.dk.
Røde Kors
Heller ikke Røde Kors medregner omkostninger til løn og transport i deres priseksempler, oplyser organisationen til Globalnyt.
“Vi har en så stor organisation, at flyveren flyver uanset hvad. Man er som donor blot med til at fylde flyveren op,” siger marketingschef i Røde Kors Morten Jørgensen som begrundelse for, at ingen af donationskronerne går til på løn og transport, når du donerer via deres donationsknap på www.rodekors.dk.
Han siger dog, at det ville give et mere retvisende billede, hvis organisationen under donationseksemplerne angav, at den har en gennemsnitlig administrationsomkostning på seks procent.
Red Barnet
Katastrofechef Kristine Mærkedahl Jensen oplyser, at Red Barnet heller ikke medregner løn- og transportomkostninger i sine priseksempler.
Hun medgiver, at den “nok godt kunne” medregne omkostningerne, men forklarer, at regnestykket bliver usikkert, da den opererer i mange forskellige lande, hvor omkostninger til transport og distribution varierer meget.
Derfor er det mest retvisende, hvis de ikke medregner omkostningerne, siger hun.
Hun påpeger derudover, at organisationen forsøger at få sine omkostninger forbundet med distributionen dækket af andre donorer, hvis ikke distributionen allerede indgår i et eksisterende projekt, som den nogle gange gør.