Nicaragua og dansk bistand: Enormt sandhul den store udfordring

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

U-landsstyrelsens medlemmer blev under et besøg i programsamarbejdslandet Nicaragua i november – fra en vippende motorbåd på Atlanterhavets bølger – gjort bekendt med en af de største udfordringer for de nærmeste års danske bistand: At fylde et flere hundrede meter langt hul.

Det skriver Danidas månedsavis, “Udvikling”, i sin december-udgave.

Hullet ligger på Nicaraguas østkyst og har siden orkanen ”Juana” hærgede i 1988 adskilt havnen El Bluff fra fastlandet. En dansk sandsuger har hjulpet med at flytte sandet, der driver ind gennem det kolossale hul, og det opgravede sand er blevet til de ”7 danske øer”. Nu skal der med støtte fra Danmark sættes en effektiv prop i hullet.

Formålet med U-landsstyrelsens ophold i Nicaragua (24.-28. november) var at opleve på nært hold, hvordan dansk udviklingsbistand anvendes helt derude, hvor kvinderne bygger biveje med hakke og skovl, landets korruptionsjæger nr. 1 svæver i fare for liv og helbred og hvor en række dansk-støttede moler, landgangsbroer og småhavne sikrer adgangen til floder og laguner.

Styrelsesmedlemmerne havde et tætpakket program og måtte ty til en russisk bygget M-17 kamphelikopter for at bese naturreservatet Indio Maíz fra oven. Naturreservatet er det største stykke uberørte regnskov nord for Amazonas og ligner fra helikopterperspektiv et enormt fad med broccoli .

Det dansk-støttede miljøsektorprogram bidrager til at beskytte naturreservatet, så de enorme træer ikke falder for nybyggernes motorsave eller skamfældes af tømmerhandlere, der tjener formuer på et umætteligt internationalt marked for tropisk træ.

Under besøget gav viceudenrigsminister og leder af sekretariatet for udviklingssamarbejde, Mauricio Goméz Lacayo, styrelsen disse ord med på vejen:

– Danida holder, hvad I lover, og pengene kommer, når det er aftalt. Det er mere, end hvad man kan sige om mange andre landes og internationale organisationers bistand til vores land – og så er I blandt de få bistandsorganisationer, der arbejder i Nicaraguas fattigste områder på Atlanterhavskysten.

Diktatur, krig, naturkatastrofer, voldsom befolkningstilvækst og ikke mindst korruption og mis-regering har gjort sit til, at Nicaragua – næstefter Haiti – er det fattigste i Latinamerika og Caribien og et af de lande i verden med størst økonomisk ulighed.

Danida har lovet at støtte Nicaragua med 190 mio. kr. om året de kommende 4 år, som bl.a. skal gå til god regeringsførelse, kamp mod korruption, transportsektoren, beskyttelse af miljøet og forsvar for menneskerettigheder og demokrati, anfører “Udvikling”.