Elsebeth Renneberg er til daglig narkosesygeplejerske på Gentofte Hospital og på Rygcenteret i Hellerup, men for anden gang på et år skifter hun hverdagen i Danmark ud med fire uger på operationsstuen i Nigeria.
Som narkosesygeplejerske får hun ansvaret for bedøvelse af patienter på Læger uden Grænser (MSF)s projekt i byen Jahun i det nordlige Nigeria.
En af hovedaktiviteterne på projektet er behandling af fistler – skader i underlivet, som oftest opstår efter komplicerede fødsler.
Selv om lidelsen er ukendt for de fleste, anslås det at omkring to millioner kvinder på verdensplan lever med fistler. I Jahun behandler MSF kvinder for den tabube-lagte lidelse og forhindrer nye tilfælde ved at tage sig af komplicerede fødsler.
”Jeg synes, at arbejdet med fistler er særlig vigtigt arbejde. Det gør virkelig en forskel i kvindernes liv at blive opereret”, fortæller Elsebeth Renneberg.
Fistler medfører ofte problemer med inkontinens (ufrivillig vandladning) for patienterne, og i mange kulturer betyder det social udstødelse fra lokalsamfundet. Derfor betyder operationen, at kvinderne ofte kan få deres liv tilbage.
Elsebeth Renneberg får som eneste udsendte narkosesygeplejerske også ansvaret for bedøvelse og smertelindring hos akutte patienter, som har komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel.
Svangerskabsforgiftning, blødninger eller langtrukne fødsler er ofte blandt komplikationerne, og en hurtigt indsats på operationsstuen kan være forskellen mellem liv og død.
55-årige Elsebeth Renneberg har en gang før været udsendt med MSF til Nigeria i havnebyen Port Harcourt. Hun har tidligere arbejdet på det nu lukkede Hørsholm Sygehus og været anæstesisygeplejerske på Hvidovre Hospital og Herlev Hospital.
Udover uddannelsen som narkosesygeplejerske har hun en diplomuddannelse i kost og ernæring. Når hun ikke er udsendt, bor Elsebeth Renneberg i Virum nord for København.
Læger uden Grænser har arbejdet i Nigeria siden 1996.