Nigerias parlamentsvalg forløb overraskende ”rent”

Forfatter billede

Lars Zbinden Hansen
skriver fra Lomé (11.04.11)

En gruppe internationale observatører fra Commonwealth kalder lørdagens parlamentsvalg i Nigeria for både ”gennemskueligt” (”transparent”) og fair.

”Der er stadig nogle logistiske udfordringer, men i det store og hele blev valget gennemført i en fredelig og ordentlig atmosfære”, udtaler gruppen med den amerikanske viceudenrigsminister for Afrika, Johnnie Carson i spidsen (Carson er tidligere amerikansk ambassadør i Uganda, Zimbabwe og Kenya).

Foreløbige resultater tyder på, at regeringspartiet People’s Democratic Party (PDP) taber mange pladser både af de 360 mandater til underhuset og de 109 i senatet, men næppe nok til at miste det flertal, som partiet har regeret på siden 1999.

To nydannede partier, The Congress for Progressive Change og Action Congress of Nigeria, ser ud til at gnave sig ind på PDPs tidligere så komfortable flertal på mere end 2/3 af mandaterne i begge parlamentets huse.

Valget blev ikke helt forskånet for den vold, som mange frygtede. 12 omkom fredag ved en bombeeksplosion i en by 20 kilometer fra hovedstaden Abuja. Og et enkelt valgsted i en by i landets nordlige del blev lørdag bombet med 4 døde som følge, ligesom en kandidat til parlamentet blev skudt ned på selve valgdagen.

Men internationale observatører noterer, at der var tale om enkeltstående episoder og altså langt fra den systematiske vold, der har kendetegnet alle tidligere valg i Nigeria – senest i 2007, der fik absolut bundkarakterer af blandt andre valgobservatører fra EU.

Nigeria, som med 150 millioner indbyggere er Afrikas folkerigeste stat, skal ud i 2 valgrunder mere.

Lørdag den 16. april er der præsidentvalg, hvor den siddende præsident Goodluck Jonathan fortsat er favorit til at vinde trods tilbagegangen for hans parti, PDP, ved lørdagens valg.

Lørdagen efter, den 23. april, er der valg til de magtfulde poster som guvernører i de 36 nigerianske delstater.

De 3 valg er udsat 2 gange på grund af problemer med at få distribueret stemmemateriale til de 120.000 valgsteder i det store vestafrikanske land.

————-
Journalist Lars Zbinden Hansen har stor indsigt i vestafrikanske forhold og er p.t. bosat i Lomé i Togo.