Nødhjælpen: Fattige bønder bør sikres bedre og billigere såsæd – det er kilden til overlevelse for mange

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Folkekirkens Nødhjælp ønsker en undtagelse for de internationale handelsregler, når det gælder såsæd til de fattige. Det skal ske efter samme mønster som er set med aids-medicin, skriver organisationen i en presseudtalelse om en ny rapport torsdag.

Sult og enorme fattigdomsproblemer hjemsøger verdens fattige lande. Der er derfor akut brug for at vedtage en erklæring om “TRIPs (Trade Related aspects of Intellectual Property Rights) aftalen og fødevaresikkerhed”.

Den skal giver fattige landmænd ret til frit at bruge den nyeste såsæd og bedste landbrugsteknologi, hvis formålet er at sikre familien mod sult. Den erklæring bør verdens lande vedtage, når der i næste uge er ministermøde i WTO i Hong Kong.

Derfor fremlagde Folkekirkens Nødhjælp torsdag rapporten “You reap what you sow”, med en anbefaling til WTO-mødet i Hong Kong på baggrund af studier af virkeligheden i en stribe fattige lande.

Rapporten kan rekvireres hos Folkekirkens Nødhjælp.

I 2001 kæmpede den sydafrikanske regering i en retssag mod 39 internationale medicinalvirksomheder. De anklagede regeringen for at ville bryde de internationale patentregler i TRIPs aftalen for at skaffe billig medicin til millioner af hiv-smittede sydafrikanere.

Sagen endte med en erklæring om “TRIPs aftalen og offentlig sundhed”, der gav verdens fattige lande bedre muligheder for at få billig kopimedicin. Det har skaffet
livsvigtig behandling til millioner af fattige.

Nu er det såsæden, der skal have sin undtagelse.

Ude på landet i Indien og Afrika er såsæden et afgørende omdrejningspunkt. Den såsæd, verdens fattige bønder vælger, afgør årets høst og familiens velfærd i hele det kommende år.

I dag bliver landbrugsforskningen privatiseret og patenteret. I USA har man taget skridtet fuldt ud og tillader nu patenter på planter. Moderne såsæd er en handelsvare, der skal tjenes penge på.

De fattige lande og fattige bønder må betale mere for såsæden og den landbrugsteknologi, der kunne hjælpe dem ud af fattigdommen. De lokkes af løfter om store høstudbytter, men ofte ender det i elendighed og afhængighed.

Malawi er ramt af en meget alvorlig sultkatastrofe. Det skyldes tørke og fejlslagen høst, men også at landmændene har købt og sået moderne hybridmajs.

Hybridmajs er mere sårbar overfor tørke og kan ikke anvendes til såsæd året efter. Når høsten slår fejl, har landmændene ikke råd til at købe ny såsæd. Det bliver en negativ spiral med øget sult og fattigdom.

I Indien har tusinder af landmænd begået selvmord efter at være endt i en gældsfælde på grund af de nye landbrugsmetoder, hvor de hvert år måtte købe ny såsæd og kunstgødning.

Mange af de beskyttede planter og produkter er udviklet på baggrund af den store biologiske mangfoldighed og den traditionelle viden i verdens fattige lande. I nogle tilfælde skal landmænd i u-landene pludseligt betale for planter og produkter, som de selv har bidraget til at udvikle, hedder det.

Læs mere på www.noedhjaelp.dk

Yderligere oplysninger hos International chef, Christian Friis Bach telefon 25
33 77 11 og Kampagnemedarbejder Mattias Söderberg 29 70 06 09