Nødhjælpen kommenterer artikel om nul-effekt af bistand

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Kommentar på Folkekirkens Nødhjælps hjemmeside, 13. januar 2008:

Effektfuld bistand tager tid.

I Jyllandsposten søndag den 13. januar bringer man på forsiden en artikel med overskriften: “Forskere: U-landshjælp uden effekt”.

Artiklen er blevet til på baggrund af en analyse af professor i økonomi, Martin Paldam, der viser, at det er vanskeligt at se en positiv sammenhæng mellem udviklingsbistand og økonomisk vækst.

Men på en række punkter er både konklusionerne i Martin Paldams undersøgelse og specielt Jyllandspostens gengivelse af dem alt for forsimplede og unuancerede, hedder det bla. i kommentaren fra Folkekirkens Nødhjælp.

For det første sættes der en modsætning op mellem handel og bistand, som ikke findes i virkeligheden.

Folkekirkens Nødhjælp mener, at vi på samme tid skal arbejde for bedre handelsbetingelser for Afrika og yde bistand til både sundhed og uddannelse.

For det andet er det rigtigt, at veje og infrastruktur i Afrika skal udbygges, men det er svært at konkurrere med kineserne, der sætter massivt ind i Afrika i disse år.

Danmark bør fokusere på det, vi er gode til: demokrati og menneskerettigheder.

For det tredje anbefaler Paldam, at der skabes produktion i Afrika.

Dette er vi helt enige i, og det afspejles da også tydeligt i vores udviklingsprojekter.

Men virkeligheden er mere kompliceret end det. For at man kan skabe en bæredygtig produktion, skal der skabes fredelige og stabile og demokratiske forhold i landet.

Derfor er arbejdet med demokrati og rettigheder et vigtigt element i udviklingsarbejdet.

Læs hele kommentaren: www.noedhjaelp.dk