Nødhjælpsarbejde i Darfur ved at bryde sammen

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) fik klar besked om situationen i Sudans borgerkrigsramte Darfur-region under sin nylige rundrejse i Afrikas største land, fremgår det af en artikel på Folkekirkens Nødhjælps website.

Af Malene Haakansson

Situationen i Darfur er værre end nogensinde. Kampene mellem oprørsgrupper, militser og den sudanesiske regeringshær er taget til i styrke.

Landsbyer bliver bombet og angrebet, og tusinder af mennesker bliver drevet på flugt samtidig med at de internationale nødhjælpsorganisationer i stigende grad er blevet skydeskive.

Nødhjælpsarbejdere bliver angrebet og dræbt, biler bliver stjålet og de øgede kamphandlinger gør, at det bliver sværere og sværere at komme ud med hjælpen til de fordrevne.

Meldingerne til udviklingsminister Ulla Tørnæs var korte og kontante, da hun under sin rundrejse i Sudan mødtes med danske nødhjælpsorganisationer i hovedstaden Khartoum.

Nødhjælps-organisationerne kan ikke længere sige, at de kan hjælpe befolkningen i Darfur på ubestemt tid.

Den blodige krig, som har kostet op mod 300.000 livet og fordrevet over 2 millioner fra deres hjem, kan ikke løses ved at poste flere nødhjælpskroner ud til Darfur.

Der skal politisk handling til. Nu. Ellers ender det med at en af verdens største hjælpeoperationer kollapser.

Flere organisationer har allerede trukket sig ud af Darfur, fordi deres arbejdsområde bliver indskrænket dag for dag, og deres medarbejders liv bliver sat på spil.

På trods af den tilspidsede situation fortsætter Folkekirkens Nødhjælp sit arbejde i Darfur igennem Kirkernes Internationale Nødhjælp, ACT, og Caritas.

Fredaftale over styr

Udviklingsministeren tog sig god tid til at høre om situationen, og hvordan nødhjælpsarbejdet i Darfur bliver stækket af de sudanesiske myndigheders bureaukratiske arbejdsgange.

Ula Tørnæs blev også informeret om situationen i SydSudan, hvor dårlig ledelse og korruption er ved at sætte en historisk fredsaftale mellem Nord- og Sydsudan over styr.

Sudan er blandt de største modtagere af dansk bistand. I 2006 modtog Sudan 69,7 mio. kr. Danmark har givet Sudan 500 millioner til genopbygning af Sydsudan, som ligger i ruiner efter mere end 20 år lang borgerkrig mellem regeringen i Khartoum og oprørsgruppen SPLA.

Læs mere på www.noedhjaelp.dk