Nødhjælpsofre skal hjælpes af ny teknologi – præsenteres på messe

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Traditionel nødhjælp består oftest af mad, vand og husly. Men nye medier og teknologi spiller en stadig større rolle i responsen på verdens kriser – det kigger en stor messe nu nærmere på.

Messen afvikles rent fysisk i Googles hovedkvarter i Londons centrum torsdag og fredag (22.03 og 23.03). Den er for indbudte, men det rådes der bod på med en omfattende dækning over internettet med live-transmission på http://www.cdacnetworkevent.tv

Messen skal fremvise de nyeste eksempler på avanceret teknologi til brug i nødhjælpskriser, som f.eks. pop-up radiostationer der ikke er større end en lille kuffert og geo-mapping værktøjer, skriver den dansk-base-rede NGO, International Media Support (IMS), i en pressemeddelelse onsdag.

Det er forummet ”Communicating with Disaster-Affected Communities Network”, der står bag. Det tæller store internationale nødhjælpsorgani-sationer som Røde Kors og Red Barnet samt IMS som medlemmer.

Ifølge Martin Landi, Director, Conflict and Emergency Response hos IMS er de to dage i London en enestående mulighed for, at udforske de nye teknologiske muligheder i responsen på nødhjælpskriser:

”Potentialet for at forbedre kommunikationen med mennesker, der rammes af humanitære kriser, er kæmpestort. Ny teknologi og medier udvikler sig lynhurtigt og giver os en mulighed for at etablere to-vejs-kommunikation med folk i de værst berørte områder i verden,” siger han og uddyber:

”Som medieorganisation arbejder vi for at støtte medier og journalister som konfronteres med ekstremt vanskelige arbejdsvilkår. Messen i London er en unik mulighed for at finde og udvikle nyskabende metoder til at støtte både nødhjælpsofre og de lokale medier i krisesituationer.”

Software der redder liv

Et af de værktøjer, der præsenteres i London, er det såkaldte Nokia Data Gathering software.

Med denne software kan man anvende smartphones til at udføre hurtige digitale spørgeskemaundersøgelser og transmittere de indsamlede data tilbage til en central server, hvor de kan analyseres med det samme.

Softwaren er for nylig blevet benyttet i Zimbabwe af den lokale organisation Humanitarian Information Facilication Center til at undersøge, hvordan folk i de fjerneste egne har adgang til og modtager information.

Det er en metode, der i sidste ende kan være med til at redde liv, forklarer Jesper Strudsholm, Zimbabwe Programme Manager hos IMS:

“De nye geo-mapping værktøjer gør det muligt hurtigt at indsamle data i de mest fjerne og fattige områder i verden – og det kan være med til at redde liv. I Zimbabwe gør undersøgelsen det muligt for de lokale humanitære organisationer at finde ud af, hvordan folk mest effektivt modtager informationer om f.eks. sygdomsepidemier og nødhjælp,” anfører han.

“Med digitale undersøgelser som denne får kriseramte mulighed for at kanalisere deres behov tilbage til beslutningstagerne og nødhjælps-organisationerne. Det giver en to-vejs kommunikation, som potentielt set kan gøre nødhjælpen mere effektiv,” tilføjer Jesper Strudsholm.

Erfaringerne med softwaren i Zimbabwe udgives i rapporten ”Mapping with mobiles” på messen torsdag.

Mere information om messen på http://i-m-s.dk/page/cdacfair

Yderligere oplysninger også hos:
Andreas Reventlow, International Media Support
tlf. 88 32 7005 og mobil 22 48 96 86
web: http://www.i-m-s.dk