Nødråb fra hjertet af Darfur

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

Amnesty International havde torsdag inviteret en af de fremmeste menneskeretsforkæmpere i det krigshærgede Darfur til København for at sætte fokus på den humanitære katastrofe i Sudan.

Det 49-årige parlamentsmedlem Salih Mahmoud Mohamed Osman arbejder til daglig som advokat i Nyala i Darfur, hvor han først og fremmest yder juridisk assistance til fængslede og ofre for menneskeretskrænkelser og overgreb i regionen.

Han sender et nødråb til resten af verden:

– Vi står i en situation, hvor omkring 4 millioner er fordrevet fra deres hjem. Halvdelen af dem er fortsat i lejre. Over 2.000 landsbyer er fuldstændig ødelagt. Darfur er blevet etnisk udrenset, og de affolkede områder nu reelt besat af Janjaweed (arabiske milits), siger Osman og uddyber:

– Nu vil Sudans regering iværksætte en større offensiv med luftbombardementer og landstyrker i samarbejde med Janjaweed for at gøre en ende på de overlevende i lejrene. Alle kender til situationen, og alligevel venter de på, at Sudan skal acceptere en FN-styrke, så den kan komme ind og redde liv.

– Vi har en situation, hvor et folkedrab får lov til at fortsætte, mens der ingen skridt tages for at stoppe det. Kun med en FN-styrke vil civilbefolkningens sikkerhed kunne garanteres.

Gennem sit arbejde i Sudan Organization Against Torture (SOAT) har han i over 2 årtier repræsenteret et stort antal ofre for de væbnede overgreb, og han har indledt retslige skridt mod de ansvarlige. Samtidig arbejder han på at oprette optegnelser over påståede krigsforbrydelser i Darfur.

Osman modtog i 2005 den fornemme menneskerettighedspris fra Human Rights Watch, og i 2006 tildelte American Bar Associaltion ham sin internationale Human Rights Award. Da Osman i 2004 blev arresteret af sikkerhedsstyrkerne i Sudan og tilbragte syv måneder som samvittighedsfange, skrev medlemmer af Amnesty International tusindvis af breve for at få Osman frigivet.

Osmans besøg kommer på et tidspunkt, da den væbnede konflikt i Darfur er på vej til at blive optrappet, og Sudans regering har iværksat den største militære offensiv i over et år i det nordlige Darfur med massive luftbombardementer, der ofte er rettet direkte mod civilbefolkningen.

Torsdag mødtes Salih Mahmoud Mohamed Osman med udenrigsminister Per Stig Møller og fredag mødtes han med Folketingets Udenrigspolitiske Nævn.

I en ny rapport med titlen “Sudan: Crying out for Safety” beskriver Amnesty International, hvordan store dele af det vestlige Darfur nu er under Janjawid-militsens kontrol. Titusinder er dræbt, og millioner sendt på flugt siden 2003, og de internt fordrevne holdes som regulære fanger i lejre, mens Janjawid og regeringsstyrker fortsætter deres angreb, drab og voldtægt af civile.

Samtidig er grupper i nabolandet Tchad begyndt at opruste i samarbejde med National Redemption Front (NRF) i Sudan, som er modstandere af regeringen i Khartoum. Det øger risikoen for en endnu større humanitær katastrofe lige om hjørnet.

Selv om Den Afrikanske Union (AU) har forlænget sit fredsstyrkemandat i Sudan frem til årets udgang, er det langt fra nok til at sikre en troværdig løsning på den væbnede konflikt i Darfur, anfører Amnesty.

AU har vist sig ude af stand til at yde beskyttelse af civilbefolkningen. Derfor opfordrer Amnesty International det internationale samfund til at øge presset på Sudans regering for at acceptere en FN-styrke, som kan beskytte den desperate civilbefolkning i Darfur og forhindre yderligere blodsudgydelser.

Læs mere om konflikten i Darfur på
www.amnesty.dk/default.asp?page=2138&lang=da