Nødhjælp i Gaza er ofte en sag for frivillige

En mand får sig en lur på en af begravelsespladserne i det centrale Gaza.


Foto: Majdi Fathi/NurPhoto via Getty Images
Kirsten Larsen

5. juli 2024

Det er ofre, dem der overlevede, der typisk er de første til at reagere i en krise. Og i Gaza, hvor infrastrukturen stort set er smadret og der kun kommer lidt hjælp ind udefra, der er det frivillige civile, der tager sig af både akutte nødsituationer og mere langsigtet assistance.

Det er de frivillige, der redder overlevende ud af ruinerne og også får de døde ud, så de kan blive begravet. Det er de frivillige, der hjælper med at skaffe ly, mad, vand, tøj, tæpper, medicin, som tager sig af de mest udsatte og deler både deres egne penge og vigtige informationer med de svageste.

Det er nok sådan, det er, de fleste steder i verden, siger Nils Carstensen, der har været med til at lave analyserne af civilsamfundets arbejde i både Sudan og i Gaza. Han er en del af Local2Global Protection, er rådgiver i Folkekirkens Nødhjælp og har lang erfaring med at samarbejde med lokale civilsamfundsgrupper i konflikter mange steder på kloden. 

Nils Carstensen er gæst i Globalnyts podcast Højtryk, hvor han fortæller om den seneste undersøgelse af den rolle de frivillige civile spiller i Gaza, og om den stadigt voksende bunke af dokumentation af civiles betydning i alvorlige nødsituationer.

Højtryk bestyres af Laurits Holdt og Kirsten Larsen og af lyddesigner Jonas Johs Andersen.