Nordjyske kommuner vil åbne erhvervs-døre i Uganda

Forfatter billede

Nordjyske virksomheder skal gøre mange flere forretninger i Uganda i Østafrka – og det vil Aalborg og Frederikshavn hjælpe til med, skriver DR online tirsdag.

De to kommuner står i 2013 i spidsen for et samarbejde med byen Kasese i det vestlige Uganda. Samarbejdet skal lette virksomhedernes adgang til det ugandiske marked; især inden for alternativ energi, håndtering af affald og fødevarer.

Ifølge danskere, der laver forretning i Uganda, ligger landet blot og venter på danske investeringer i bl.a. biogas og solenergi.

“Det handler om at gå ud med et åbent sind og åbne døre for vore virksomheder, således at det marked, som brænder så meget for det, også får lov til at bruge de danske produkter”, siger Mikael Jentsch, der er kommunaldirektør i Frederikshavn.

Hjælpe uganderne med selv at tjene penge

Han var med en erhvervsdelegation i Uganda for nylig. Også Aalborg-rådmand Thomas Kastrup-Larsen og en række firmaer fra Nordjylland og resten af Danmark deltog.

For turen stod netværket access2innovation, der er landsdækkende og til daglig holder til på borgmesterens forvaltning i Aalborg.

“Det handler om at sikre, at de selv bliver bedre til at tjene penge. Vi kan introducere teknologier, der kan hjælpe dem med at udvikle nye produkter og industrier og dermed øge velfærden i Uganda, og samtidig gavne den danske eksport”, fremhæver rådmand Thomas Kastrup-Larsen (S).

Borgmester går efter biogas og sol

Læs videre på
http://www.dr.dk/P4/Nord/Nyheder/Frederikshavn/2012/12/13/170211.htm

Utraditionelt samarbejde skal gøre Kasese grøn

WWF Verdensnaturfonden har udpeget Kasese til at være champion-distrikt for grøn energi. Det sker efter en tur til Uganda, hvor WWF arbejder sammen med danske kommuner, forskere og energi-virksomheder i netværket access2innovation for at udvikle grønne energiløsninger til Kasese distriktet.

Det skriver Verdensnaturfonden i Danmark på sit webste onsdag.

De frodige områder langs Ruwenzori-bjergene (Månebjergene) var engang dækket af skov og anden bevoksning, men befolkningstilvækst og stigende energibehov har betydet, at mange træer er fældet uden at der er plantet nye.

Det har kostet menneskeliv, når de små hytter på bjergsiderne er blevet begravet ved de pludselige skred. Samtidig smelter gletscherne på toppen af Ruwenzori-kæden med foruroligende hast som følge af den globale opvarmning.

Selv om et norsk firma har opført et turbinedrevet kraftværk, der leverer grøn energi til Kasese by, er det kun meget få af områdets beboere, der har elektrisk strøm.

Mere om Ruwenzori på http://www.ponty.dk/ruwenzo.htm