Norge indgår strategisk aftale med WFP – giver kvart milliard

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Laurits Holdt

Den borgerlige regering i Norge, i skikkelse af udenrigsminister Børge Brende, har underskrevet en strategisk aftale med FN-organisationen WFP, der betyder at Norge giver organisationen 237 millioner norske kroner om året fra 2016 til 2019. Det bliver sammenlagt 948 millioner norske kroner, hvilket svarer til 756 millioner danske kroner. Det skriver norske Bistandsaktuelt.

WFP er verdens største humanitære organisation.

Udover den fireårige aftale giver Norge også bistand i form af fødevarer til WFP's indsatser i Yemen, Afghanistan samt Syrien og dets nabolande. Desuden har den norske regering bevilget 20 millioner norske kroner til WFP's indsats i Etiopien, hvor mange sulter på grund af konsekvenserne af vejrfænomenet El Niño.

Fra organisationens side er der stor glæde over, at der er tale om såkaldte ”fleksible midler”. Det betyder, at pengene ikke er bundet til bestemte opgaver eller temaer men kan bruges som organisationen finder det bedst.

Den flerårige bevilling giver WFP en større økonomisk sikkerhed og det gør det nemmere for organisationen at planlægge sine indsatser.

Ifølge organisationen er ni ud af ti donationer øremærkede og kun en ud af ti donationer er flerårig. Det betyder, at organisationen har svært ved at reagere hurtigt, når en krise eller katastrofe dukker op.