’Vand er Liv’ er mottoet for bevægelsen af indfødte amerikanere ved reservatet Standing Rock Sioux. Bevægelsen har siden april i år har vokset sig større og større og modsætter sig opførelsen af olieledningen Dakota Access Pipeline, fordi de mener olieledningen truer deres drikkevand og vil ødelægge begravelsespladser.
Bekymringer om forurening af drikkevand har fra starten stået centralt i konflikten, som startede med at de lokale byråd i to byer afviste, at olieledningen kunne krydse Missouri-floden i deres distrikter. Man flyttede derfor olieledningen til udkanten af Standing Rock-reservatet.
Som så mange gange før i USA og i resten af verden, sendte man således problemet videre til de oprindelige befolkninger, de mest sårbare og marginaliserede grupper i samfundet, uden først at spørge dem
Retten til at blive hørt
Konflikten handler derfor i sin essens om indfødte amerikaneres ret til at blive hørt. En rettighed, som er anerkendt af FN’s Deklaration om Oprindelige Folks Rettigheder fra 2007, som også USA har tilsluttet sig.
Men indtil videre har myndighederne reageret på kravet om at blive hørt med en voldsom militarisering af konflikten, forsøg på at kriminalisere protesterne og indskrænke pressens dækning af begivenhederne.
Politiet har gentagne gange affyret tåregas og gummikugler mod fredelige demonstranter, og forleden blev en journalist skudt med gummikugle mens hun foretog et interview med en demonstrant.
I alt har myndighederne arresteret mere end 400 personer og rejst en lang række sigtelser. Blandt andet er en filminstruktør sigtet for tre forskellige lovovertrædelser som sammenlagt kan give op til 45 års fængsel.
På baggrund af alarmerende beretninger om politivold, har både FN og Amnesty International nu sendt observatører til North Dakota for at overvåge begivenhederne og undersøge beskyldninger om overgreb på demonstranternes menneskerettigheder.
At FN er gået ind i sagen er i sig selv ekstraordinært og vidner om sagens alvor.
Det regionale politi beskyldes for at spore aktivister gennem Facebooks tjek-ind funktion, hvilket fik mere end en million mennesker verden over – inklusive i Danmark – til at ”tjekke ind" i Standing Rock Sioux-reservatet i et forsøg på at forvirre myndighederne og vise solidaritet med protesterne.
Standing Rock Sioux-indianerne er langt fra den eneste gruppe af oprindelige folk, der kæmper for at beskytte deres territorier og naturressourcer.
Militarisering, kriminalisering og begrænsning af ytringsfriheden finder sted hver dag verden over, hvor der er lokal modstand mod udvindingsindustriernes projekter.
Oxfam International og Oxfam IBIS har i mange år støttet lokalsamfund og oprindelige folk, som kæmper for deres rettigheder overfor selskaber som udvinder naturressourcer som olie, mineraler og ædelsten, og vi ved af erfaring, at situationen i North Dakota kunne være et hvilket som helst andet sted i verden, hvor økonomiske interesser vægtes højere end oprindelige folks rettigheder til at leve i et rent miljø, og til at blive hørt inden der træffes beslutninger som vedrører deres liv.
Kernen i løsningen ligger i at respektere oprindelige folks rettigheder, at sikre de inddrages og høres INDEN man går i gang med et projekt – uanset om det er olieledninger eller vindmølleparker.
Misha Wolsgaard-Iversen er programkoordinator for Latinamerika og Rasmus Bjerring-Larsen er praktikant i OxfamIBIS.