Nu kan man blive nødhjælpsfadder

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Sultkatastrofens omfang på Afrikas Horn får SOS Børnebyerne til at indføre en ny type fadderskab, skriver organisationens danske afdeling i en pressemeddelelse torsdag.

– SOS Børnebyerne har fokus på langsigtet udviklings-bistand til de svageste i samfundet og hjælper p.t. omkring 250.000 i den tørkeramte region. På grund af tørken har vi udvidet arbejdet til at omfatte decideret nødhjælp, siger Hanne Elisabeth Rasmussen, direktør for SOS Børnebyerne Danmark.

Den tørkekatastrofe, der har ramt Somalia, Somaliland, Kenya, Etiopien og Djibouti er ifølge FN den værste i 60 år. Over 12 millioner er ramt og risikerer at dø som følge af sult, tørst og sygdomme. Især børn er udsatte på grund af underernæring, diarré og dehydrering – og børnene bliver ekstraordinært sårbare, når sult, sygdom eller død efterlader dem uden forældre.

– SOS Børnebyerne står klar med et program, der skal give akut nødhjælp til 30.000 mennesker og sikre investeringen i den langsigtede udviklingshjælp ved at give nødhjælp til de mange, som allerede deltager gennem vore 78 projekter, anfører Hanne Elisabeth Rasmussen.

– Tørke kan få familier, som ellers er ved at komme på fode, til at bryde op og flygte eller unge, der er i gang med en uddannelse, til at opgive den. De børn og voksne, der allerede er inde i en god og positiv udvikling, skal også hjælpes igennem med nødhjælp, så den langsigtet indsats ikke tabes på gulvet , gør hun gældende.

SOS Børnebyerne har arbejdet i regionen siden 1971 og driver i dag 12 SOS-børnebyer samt 66 øvrige programmer i Somalia, Somaliland, Etiopien og Kenya.

– Ved at blive nødhjælpsfadder får man mulighed for at hjælpe, samtidig med, at man følger udviklingen og ved, hvor pengene går hen, som er grundprincippet for SOS-fadderskaber, forklarer Hanne Elisabeth Rasmussen.

En Nødhjælpsfadder støtter med 100 kr. om måneden i 6 måneder.

– Vi har gennem almindelig appel indsamlet over 520.000 kr., og det forslår slet, slet ikke. Derfor håber vi nu, at nødhjælpsfadderskabet vil få flere til at støtte, siger SOS Børnebyernes direktør.

Indsatsen fokuserer på Mogadishu og Baidoa i Somalia, Gode i Etiopien og Marsabit i Kenya. Her opstartes lægeklinikker, uddeles nødhjælp og medicin.