Nu skal iranerne se “Horisont”

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Når iranerne tænder fjernsynet i den kommende tid, vil de kunne støde på Liv Thomsen-programmer fra DR2 om renæssancen, Christian den 4. og heksen Maren Spliid.

De vil også kunne se Danmarks Radios hæderkronede udenrigsmagasin “Horisont” rapportere om det oversvømmelsestruede ørige Kiribati blandt meget andet, skriver DR online torsdag.

Irans nationale TV, Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB), har netop købt en større programpakke af DR, og derfor får befolkningen i landet mulighed for at se cirka syv en halv times dansk fjernsyn.

Udover “Liv i renæssancen” og “Horisont” vil de godt 71 millioner iranere snart kunne se den kritiske dokumentar “Dark Side of Chocolate” om bl.a. børnearbejde i Vestafrikas kakao-plantager og “Turen går til Mars” om de seneste 50 års rumrejser.

Forsøger at sælge “Horisont” til flere

– Iranerne har vist forholdsvis stor interesse for DRs programmer de senere år, og vi har solgt program-pakker til dem før, siger chefen for DR Internationalt Salg, Helene Aurø.

– Det er især historiske programmer og udsendelser om folkeslag i andre verdensdele, de er interesserede i – men altså også dokumentarer med en kritisk tilgang, forklarer hun.

Det er noget helt nyt, at DR nu også prøver at få afsat flere af programmerne fra “Horisont” til udlandet. Og faktisk bliver Iran det første land uden for Danmark, der nu får dem på skærmen.

Helt præcis er det Johan Engbos reportage fra Kiribati i Stillehavet, der beskriver, hvordan de 110.000 indbyggere og landets præsident forbereder sig på, at øriget vil forsvinde i vandet på grund af den globale opvarmning.

– “Horisont” laver ofte reportager, som ikke kun interesserer danskerne, men som også er interessante for et udenlandsk publikum. Derfor prøver vi i den kommende tid at se, om der skulle være interesse uden for landets grænser for at vise nogle af programmerne, siger Helene Aurø.

Hun tilføjer, at også udsendelser fra USA, Bulgarien, Japan og Jordan lige nu bliver tilbudt de internationale TV-stationer.

Programmerne fra DRs programpakke til Iran skal nu oversættes til det lokale sprog, farsi.