Ny alliance vil kæmpe for au pairer i Danmark

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

To organisationer slår nu kræfterne sammen med Caritas Danmark i en fælles kamp for anstændige forhold for det voksende antal au pairer i Danmark, skriver Caritas i en pressemeddelelse.

Siden 2009 har Au Pair Network været drevet af fagforbundet FOA – Fag og Arbejde – og Kirkernes Integrationstjeneste, KIT. Det nye samarbejde med den katolske hjælpeorganisation betyder dannelsen af en samlet alliance.

Til sammen dækker organisationerne de større byer i Danmark og skønnes sammenlagt at have kontakt til langt størstedelen af alle au pairer i Danmark.

Au Pair Network havde i 2013 kontakt med omkring 2.600 au pairer alene gennem rådgivningen. Hertil skal lægges de mange au pairer, der skabes kontakt til via informationsmøder og sociale arrangementer.

Au pairer får en organisation, der trækker på FOA’s kompetencer i forhold til rettigheder på det danske arbejdsmarkledet. KIT og Caritas har de nødvendige netværk og mødesteder, der kan være platform for information og rådgivning.

I fællesskab søger de tre organisationer at opnå fortsat offentlig støtte til netværket for au pairer.

Viden og rådgivning

Au Pair Network vil give au pairer information om deres rettigheder samt viden om Danmark. Der vil også være tilbud om rådgivning til de au pairer, der får problemer i forbindelse med deres ophold i Danmark.

Sidst men ikke mindst vil Au Pair Network tilbyde netværksaktiviteter lokalt, som kan være med til at give au pairer et stærkere fodfæste i Danmark og modvirke ensomhed og isolation.

Tilbuddene gives med udgangspunkt i de tre deltagende organisationer og deres bagland.

”Det giver nye muligheder, at de tre organisationer står samlet om at forbedre au pair-ordningen og styrke au pairernes rettigheder”, siger forhandlingschef Jakob Bang fra FOA.

”Det er vigtigt, at au pairer får mere viden om Danmark, og hvor de kan søge hjælp, hvis de får problemer i løbet af deres ophold”, anfører daglig leder Hans Henrik Lund fra KIT.

”Det er vigtigt, at au pairer lokalt får mulighed for at skabe netværk, så de kan møde ligesindede og bryde ensomheden”, supplerer generalsekretær Jann Sjursen fra Caritas Danmark.

Der har gennem tiden været flere sager om, hvordan den udenlandske arbejdskraft udnyttes og “studiet” af danske forhold er trådt i baggrunden. 

Yderligere oplysninger hos:

Jakob Bang, FOA: 26 72 31 03

Hans Henrik Lund, KIT:  28 29 71 41

Jann Sjursen, Caritas: 30 26 49 01