Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut i Kairo har fået ny direktør pr. 15. januar 2011 i skikkelse af Jakob Erle, som tager over fra Rasmus Alenius Boserup, der har siddet 3 år på posten.
Instituttet (DEDI) skriver herom:
Jakob Erle (60) is Master of Arts in Cultural Sociology and is a prominent exponent of Danish non-formal adult education, where he has worked for more than 20 years – among other things as principal for Borups Højskole.
Jakob Erle has played an important role in bringing the Danish experiences with non-formal adult education into an international arena as president for Association for World Education (AWE).
As founder of and director for the International Academy for Education and Democracy (IAED), Jakob Erle has furthermore since 2002 developed methods for dialogue and implemented international dialogue processes about the relation between globalization and democracy.
An important part of this work has been the Arab-Danish dialogue-academies, which he since 2006 has implemented in collaboration with DEDI. One of the results of this work was that Jakob Erle in 2009 was honored with the title of “Dialogue Star of the Year” by the users of www.islamonline.net
Jakob Erle er efter mangeårig politisk tilknytning på venstrefløjen (Venstresocialisterne og SF) endt hos Det radikale Venstre, hvor han har været opstillet dels som folketingskandidat, dels som kandidat til Europa-parlamentet.
Han har kreeret et spil, der udfordrer deltagerne til at forholde sig til demokrati på alle niveauer. I spillet om demokrati kan man på en plade, der er inddelt i 4 dele for det lokale, nationale, europæiske og globale plan, og med en mængde kort diskutere sig frem til demokratiets udfordringer og løsninger.
Ideen til spillet kom til ham for ti år siden. Og anledningen var alt andet end behagelig. Erle, der har jødiske aner, kom fredeligt gående på fortovet i nærheden af sit hjem, da en politibil gled op på siden af ham.
“Hvad laver du her?”, spurgte den ene af de to betjente, der straks sprang ud af bilen. “Du ligner ikke en, der hører til her”, lød dommen over hans mørke hår, buede næse og lysebrune hud. Tilfældigvis havde Jakob Erle sit pas på sig, og betjentene fortrak igen.
“Men naturligvis uden at undskylde. Det fik mig til at tænke over, om jeg overhovedet har lyst til at høre til her! Og derefter begyndte jeg at tænke meget over, hvad det er for udfordringer, vi står overfor som demokrati – og hvilke offentlige institutioner, vi kan læne os op ad”, sagde Erle til et tidsskrift for nogle år siden.
Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut, som han nu skal lede, er en del af regeringens Partnerskab for Dialog og Reform. Formålet med instituttet er at fremme dialog og skabe netværk mellem Danmark, Egypten, Europa og den arabiske verden som helhed.
Instituttet organiserer dialogmøder, studierejser, konferencer og udgiver forskellige typer publikationer. Det er placeret i den egyptiske hovedstad og har en lokal fast stab på 11 medarbejdere.
Bestyrelsen for Det Dansk-Egyptiske Dialoginstitut består af 3 danske og 3 egyptiske medlemmer. Fra egyptisk side sidder ambassadør Raouf Saad fra det egyptiske udenrigsministerium, ejer og bestyrel-sesformand for Allam Sons, Salah Allam, og Direktør for Ahram Center for Political and Strategic Studies, Dr. Gamal Abdel Gawwad Soltan.
Den danske side består af tidl. minister og nuværende formand for Center for Kultur og Udvikling, Grethe F. Rostbøll, tidl. chefredaktør for Morgenavisen Jyllands-Posten og nuværende formand for bestyrelsen for det fælles udgiverselskab Politiken/Jyllands-Posten, Jørgen Ejbøl samt ambassadør Christian Hoppe fra ambassaden i Kairo.
Man kan se mere om dialoginstituttet på www.dedi.org.eg