Lisa Henry er generalsekretær for International Rehabilitation Council of Torture Victims/Survivors (IRCT)
“Hvis ikke nu, hvornår så? Hvis ikke os, hvem så?” Wangechi Grace Kahuria, administrerende direktør, Independent Medico Legal Unit (IMLU), Kenya
I sidste uge var jeg i Kenya med 20 civilsamfundsorganisationer fra hele den afrikanske region syd for Sahara for at diskutere fremtiden for menneskerettigheder og kampen mod tortur i Afrika. Diskussionerne udkrystalliserede sig i nogle centrale iagttagelser, der burde være centrale i Danmarks nye strategi for Afrika: Civilsamfundsorganisationer skal spille en nøglerolle i at opbygge mere robuste og demokratiske samfund, der tilbyder en bæredygtig fremtid for deres borgere, og vi skal investere mere i at fostre kvindeligt ledelsen.
IRCT er et globalt netværk af 164 civilsamfundsorganisationer i 76 lande, der tilbyder sundhedsbaseret rehabilitering til torturoverlevere og kæmper for retfærdighed og erstatning. Det begyndte her i Danmark for præcis 50 år siden i denne måned. Vores afrikanske medlemmer mødtes i Kenya for at dele deres bedste praksis inden for rehabilitering og for at diskutere deres vision om fremtiden for menneskerettigheder og kampen mod tortur på kontinentet.
Udviklingen af en ny dansk strategi for at engagere os i Afrika var et vigtigt diskussionsemne. Vores medlemmer ser et betydeligt potentiale i ideen om at støtte en permanent afrikansk repræsentation i FN’s Sikkerhedsråd, i at fremme flere muligheder for virtuelt arbejde mellem Danmark og afrikanske lande og i at opretholde et konstruktivt forhold til afrikanske regeringer, mens vi diskuterer relevante menneskerettighedsspørgsmål med dem.
Retsstat og rettigheder har gjort Danmark velstående og demokratisk
Vores medlemmer fremhævede også vigtigheden af at huske på, at respekt for menneskerettigheder og retsstatsprincippet er et væsentligt element i det, der gør Danmark til et velstående og demokratisk land. De håber, at den samme væsentlige respekt vil hjælpe dem med at gøre deres hjemlande velstående, demokratiske og tilbyde en bæredygtig fremtid for deres borgere, men minder os om, at uden respekt for det absolutte forbud mod tortur kan der ikke være nogen respekt for retsstaten, og respekt for andre menneskerettigheder vil altid være symbolsk.
Med udgangspunkt i dansk tradition er IRCT oprettet som en forening, hvor alle medlemmer bidrager med, hvad de kan og samtidig støttes af kollektivet. Gennem denne model opnår vi mere end summen af vores individuelle dele.
Mange af vores partnere, der har besøgt Danmark, er blevet inspireret af den centrale rolle, som civilsamfundsorganisationer og foreninger spiller i at skabe et væsentligt socialt stof i det danske samfund, lige fra at drive lokale fodboldklubber til krisecentre for kvinder udsat for vold i hjemmet.
Når de yder rehabilitering til torturoverlevende, så de kan genopbygge deres liv i deres lokalsamfund eller hjælpe med at forbedre retsstaten, spiller vores medlemmer den samme rolle i deres lokalsamfund og deres land. Danmark bør huske denne vigtige arv og bidrag til verden og sørge for, at Afrikastrategien stærkt understøtter civilsamfundets rolle i udviklingen af en bæredygtig fremtid for afrikanske samfund og samfund.
Danmark kan hjælpe Afrikas kvindelige ledere frem
IRCT’s medlemmer i Afrika har en lang tradition for kvindeligt lederskab, kvinder, der i stigende grad markerer sig på regionalt og globalt plan, fra at engagere sig i Den Afrikanske Union om overgangsretlige processer på tværs af kontinentet til at stille med den første afrikanske kvinde i FN Underudvalg for Forebyggelse af Tortur. De er meget stolte af den indflydelse, de har på verden, men ser også med misundelse på Danmark, hvor der er en lang historie med aktivt at fostre kvindelige ledere i politik og i civilsamfundet.
Kvindelige ledere i IRCT har et stærkt ønske om at videreudvikle deres lederevner, så de kan avancere i deres karriere og påvirke samfundet endnu mere positivt. Kvindeligt lederskab i CSO-området vokser, men det er ikke tilstrækkeligt rustet til at klare de nye udfordringer, trusler og risici, kvinder udsættes for i hverdagen. De ser derfor en vigtig rolle for Danmark gennem sin Afrikastrategi for at udvikle et mentorskab, coaching og indflydelsesrum for kvindelige ledere i Afrika, især i kampen mod tortur.
Hos IRCT er vi stolte af det utrolige arbejde, som vores afrikanske partnere har udført for at forbedre de samfund og samfund, de lever i trin for trin, og vi opfordrer indtrængende den danske regering til at sikre, at dens nye Afrikastrategi styrker dette arbejde og det kvindelige lederskab inden for det.