Ny direktør for MS’ nyoprettede Videnscenter

Forfatter billede

Det er en ’MS’er til benet’, der nu indtager direktørstolen i Mellemfolkeligt Samvirkes nyoprettede videnscenter. 38-årige Jesper Lauridsen står fra 15. april i spidsen for MS’ programarbejde og en bred vifte af vidensdeling til hele verden.

Af Sara Schlüter

I 2. klasse fik Jesper Lauridsen en etiopisk klassekammerat. Og udenfor den unge knægts hoveddør i Viby J. levede multikultur i bedste velgående. Han kan derfor slet ikke huske andet end at have drømt om at beskæftige sig med udviklingsarbejde i Afrika.

“Jeg er nok skabt af oplysningsbevillingens succes i 1980’erne”, siger han og indrømmer, at otte-årige Jespers første tanke nok ikke gik til Danida.

“Jeg var fascineret af det røde ler, og at der var mennesker derude, som levede et liv så meget anderledes end mit. Da jeg så gik i gymnasiet, fik jeg en kæreste, hvis forældre arbejdede for U-landsfonden af 1962. Det satte virkelig gang i min egen drøm for fremtiden”, fortæller Jesper Lauridsen om karrierevalget, der for størstedelen har fundet sted i afrikanske lande.

Med to mastergrader i henholdsvis Statskundskab og Afrikastudier drog han i 2004 til Zambia som udviklingsarbejder for MS med fokus på lokal demokrati. Et tema, der har været den røde tråd i hele karrieren, og som også vil være hovedfokus for det nyoprettede Videnscenter, Jesper Lauridsen nu skal være direktør for.

Her bliver organisationens programafdeling samlet sammen med institutionel fundraising og Mellemøst-programmet, MENA. En af de helt store opgaver for den kommende tid er at få bredt viden om governance-arbejdet ud i hele ActionAid føderationen, som tæller over 40 medlemmer verden rundt.

Arbejdet i Danmark skal bl.a. konkret resultere i nye videoproduktioner, globale videns centre og træningshåndbøger i rettighedsbaseret udviklingsarbejde, som kan bruges verden over og generelt styrke føderationens program arbejde omkring demokrati.

Mellemfolkeligt Samvirke blev i 2010 fuldgyldigt medlem af ActionAid, en proces som Jesper Lauridsen har været tæt inde over, da han som landechef for MS Kenya stod for sammenlægningen med ActionAid Kenya.

“Mit job var sådan set at gøre mig selv arbejdsløs. Så det gjorde jeg”, siger han og griner.

Herefter gik turen til MS’ hovedkvarter på Fælledvej på Nørrebro i København, hvorfra han siden 2010, bortset fra en kort afstikker til ActionAid Sverige som fungerende General Sekretær, har arbejdet for ActionAid’s internationale sekretariat og om lidt kan kalde sig direktør i MS.

Det skift vækker stor glæde hos organisationens generalsekretær, Frans Mikael Jansen.  

“Vi er meget heldige, at en så stor kapacitet som Jesper Lauridsen har sagt ja til at lede arbejdet i Videnscenteret, som vil have afgørende betydning for meget af arbejdet i ActionAid i de kommende år. Det vil betyde reel forskel for de mennesker, vi arbejder for og med ude i verden, og herhjemme på kontoret er vi glade for at få lov til fortsat at nyde hans gode humør og selskab”, siger han.

På privatfronten fylder udstationeringen til Zambia også stadig meget. Overfor Jesper Lauridsens kontor på Kafue distriktsforvaltning boede Betty Nsampala nemlig.

“Hun kunne se mig fra sit hjem på den anden side af gaden. Og hun kunne åbenbart lide det, hun så”, fortæller han.

Følelsen var bestemt gengældt, og et år senere blev de to gift på Lusaka Rådhus.