Ny evaluering peger på, at politisk vilje er en afgørende betingelse for succes, når forvaltningen af de offentlige finanser skal reformeres. Den siger også, at budgetstøtte er et godt redskab til at styrke forvaltningen af de offentlige finanser i udviklingslandene.
Det skriver udenrigsministeriet i en pressemeddelelse, som imidlertid også oplyser, at der ikke er en klar sammenhæng mellem bistand til reformer og resultater.
Evalueringen konkluderer således, at politisk vilje er den allervigtigste betingelse for reformernes succes. Hvis regeringerne i udviklingslandene viser politisk vilje til rent faktisk at gennemføre de lovede reformer og donorerne vilje til at støtte op om reformerne, så kommer resultaterne.
Udviklingsminister Christian Friis Bach udtaler: ”Det er en god nyhed. Evalueringen viser, at det er det rigtige, vi gør, når vi søger at styrke forvaltningen af de offentlige finanser i vores samarbejdslande og er parate til give budgetstøtte, når betingelserne er til stede for det”.
Evalueringen peger også på vigtigheden af, at donorerne ikke undergraver udviklingslandenes forvaltningssystemer ved at kanalisere udviklingsbistanden gennem sine egne systemer.
Budgetstøtte – general budgetstøtte som sektorbudgetstøtte – er netop karakteriseret ved, at donorernes bistand i forvaltes af udviklingslandene selv, hvilket er med til at skærpe begge parters interesse i at effektivisere forvaltningen.
Men budgetstøtte kan ikke bruges til at presse reformer igennem udefra i lande, hvor reformviljen ikke er til stede, påpeger evalueringen, der også kritiserer, at donorerne i mange tilfælde ikke i tilstrækkelig grad afstemmer deres reformkrav efter de konkrete forhold.
Patentløsninger er ikke vejen frem, især ikke hvis de kommer udefra. Allerhelst skal initiativet til reformerne komme fra landene selv, og de skal afpasses den lokale virkelighed og løbende justeres på basis af de indhøstede erfaringer.
Evalueringen er udarbejdet af de britiske konsulentfirmaer Fiscus og Mokoro i samarbejde med konsulenter fra de involverede lande, og den er finansieret af Den Afrikanske Udviklingsbank (AfDB) sammen med Danida og svenske Sida.
Evalueringen og et dansk resumé, der indeholder Danidas kommentarer til evalueringen, kan downloades på www.evaluering.dk. eller www.evaluation.dk.
For yderligere information kontakt
Ole Winckler Andersen, chef for Danidas Evalueringskontor, tlf.nr.: +45 33 92 02 36, mail: [email protected]