Ny evaluering: Tabu om sex besværliggør udviklingsarbejde

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Redaktionen

FNs Befolkningsfond (UNFPA) og Den Internationale Sammenslutning af Foreninger for Familieplanlægning (IPPF) står derfor mange steder overfor store udfordringer i deres arbejde med unges reproduktive sundhed og rettigheder.

De 2 internationale organisationer har ikke gjort nok for at inddrage unge i dette arbejde siden den internationale Befolkningskonference i Kairo i 1994.

Det konkluderer en netop udkommet evalueringsrapport, der er udarbejdet af en række europæiske lande, heriblandt Danmark, fremgår det af en pressemeddelelse fra Udenrigsministeriet fredag.

UNFPAs og IPPFs arbejde er heller ikke blevet gjort lettere af, at et par af de største donorlande (især USA, red.) i de senere år kraftigt har beskåret deres økonomiske støtte til organisationerne. Det har tvunget UNFPA og IPPF til at udføre mere kortsigtede projekter.

Generelt finder Danida, at evalueringen er omfattende og af god kvalitet, men understreger, at ud af de ca. 150 lande, hvor de 2 organisationer arbejder, er kun 6 undersøgt, nemlig Bangladesh, Burkina Faso, Egypten, Nicaragua, Tanzania og Vietnam.

Konklusionerne er derfor ikke nødvendigvis repræsentative, men giver alligevel nogle realistiske eksempler på, hvordan arbejdet håndteres i de enkelte lande.

Derudover fremhæves i Danidas kommentar til rapporten, at UNFPAs og IPPCs aktive deltagelse i evalueringen har haft en positiv og afsmittende effekt på de reformer og ændringer, som de 2 organisationer har gennemgået i løbet af 2003.

Evalueringens beskrivelse af de beskedne resultater kan dog ikke udelukkende forklares ud fra de svære arbejdsbetingelser.

I evalueringsrapporten påpeges det nemlig, at de 2 organisationer kunne have opnået bedre resultater, hvis de havde fokuseret deres indsatser på det politiske niveau i et samvirke med de nationale regeringer om at udarbejde strategiske indsatser under sektorprogrammerne og i fattigdomsstrategierne.

Derudover kritiseres UNFPA og IPPF for bl.a. at have et stereotypt billede af unges seksualitet, for at have overset den del af ungdommen, der ikke er under uddannelse, og for ikke at henvende sig til særligt sårbare grupper såsom ugifte unge, unge fra bestemte etniske grupper og de fattigste.

Organisationerne kritiseres også for at inddrage for få unge mennesker i deres arbejde, for ikke at have udviklet effektive partnerskaber i civilsamfundet, og for at deres overvågning og evaluering ikke er god nok.

Reproduktiv sundhed har høj prioritet i dansk udviklingsbistand, og niveauet for de årlige tilskud til UNFPA og IPPF forventes fastholdt. For UNFPA er det 180 mio. kr. og for IPPF 40 mio. kr. begge i 2004.

Et sammendrag af evalueringen fås hos Evalueringskontoret, tlf. 33 92 10 83, eller ses/hentes på www.evaluering.dk