Da spidserne stod i kø med armene i vejret i Paris i december, 2015, havde de netop vedtaget en global klimaaftale.
Den har et mål om at holde den globale temperaturstigning under 2 grader i dette århundrede og stræbe efter at holde den under 1,5 grader.
Men det kan være utroligt farligt at lade temperaturen stige så meget. Det viser ny forskning publiceret i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the National Academy of Sciences.
Studiet har været omtalt i adskillige medier, danske og udenlandske.
Forskningen tager udgangspunkt i et holistisk billede af Jorden som et naturligt system. Pointen i undersøgelsen er, at der kan identificeres en tærskel, og hvis den overstiges, sætter det skub i flere forskellige mekanismer, som i sidste ende vil eskalere klimaændringer.
Dominoeffekt
Der er tale om en dominoeffekt, eller feedbackmekanismer, hvor elementer påvirker hinanden, så opvarmning, afsmeltning og andre fænomener kommer ud af kontrol.
På lidt længere sigt kan det føre til en global opvarmning på 4-5 grader og vandstande, som er 10-60 meter højere.
I den målestok bliver det meget vanskeligt, nærmest umuligt, for menneskeheden, som vi kender den, at tilpasse sig.
Hidtil har flere rapporter fra bl.a. IPCC peget på, at man kan undgå de allerværste konksevenser af klimaændringer ved at holde temperaturstigningen under de 2 grader.
Den nye forskning viser, at tærkslen for, at dominoeffekten sætter ind meget vel kan ligge omkring den målsætning. Det kan derfor være umuligt at stabilsere temperaturen, hvis den får lov at stige så meget, konkluderer forskerne.
Videnskabsfolkene har kigget på forskellige scenarier, og kalder den værst tænkelige for “Hothouse Earth”. De understreger overfor The Guardian, at deres konklusioner viser mulige scenarier.
“Jeg håber virkeligt, vi tager fejl, men som forskere har vi et ansvar for at undersøge, om dette er sandt”, siger Johan Rockström, direktør ved Stockholm Resilience Centre, til det britiske medie.
Lige nu er den globale temperatur steget med omkring 1,2 grader i forhold til perioden før industrialiseringen.
I Danmark er gennemsnitstemperaturen steget med 1,4 grader.