Diaspora grupper er blandt de første til at hjælpe i akutte nødsituationer, og de bliver ved at være engageret, når en krise eller konflikt trækker ud.
Deres pengeoverførsler når ud i fjerntliggende områder til mennesker, det ellers er svært at nå ud til, og er seks gange højere end den humanitære hjælp til skrøbelige stater.
Nu vil forskere fra DIIS granske, hvad betydning af denne indsats fra diasporaen er. Det er afgørende for at forstå dynamikken i humanitære kriser og styrke samarbejdet mellem internationale hjælpeagenturer og diaspora-aktører.
Et nyt forskningsprojekt, der har fået titlen Diaspora Humanitarianism in Complex Crises (D-Hum), bringer DIIS sammen med somaliske og kenyanske forskere for at se nærmere på disse aspekter.
Med fokus på Somalia vil D-Hum undersøge, hvordan somaliere bosat uden for landet kan mobilisere, kanalisere og levere humanitær bistand til Somalia gennem forskellige humanitære infrastrukturer, der faciliterer eller begrænser denne hjælp.
Forskerne vil også undersøge virkningerne af en sådan bistand, herunder hvordan den reproducerer eller overvinder sociale kløfter i Somalia, og hvordan den inddrager unge i diaspora og lokalt.
D-Hum forskningsprojektet er finansieret med tilskud fra Det Rådgivende Forskningsfaglige Udvalg (FFU) som en del af Danidas finansiering af udviklingsforskning. Det koordineres af DIIS seniorforsker Nauja Kleist.