Belgisk-dansk forskning afdækker, hvordan den afrikanske sovesyge-parasit snyder immunforsvaret. Forskere fra Aarhus Universitet håber, at det på sigt kan hjælpe til at udrydde sygdommen. En halv million mennesker, næsten udelukkende i Afrika, er ramt af den dødelige hjerneinfektion, der populært kaldes sovesyge. Yderligere 20 millioner lever i fare for infektionen, der spredes af den afrikanske tsetseflue. Parasitter snyder immunsystemet Det menneskelige immunsystem kan bekæmpe mange former for sovesyge-parasitter via giftstoffer i blodet, og det har indtil nu været en gåde, hvordan de mest hårdføre parasitter har formået at snyde dette system, forklarer professor Søren Moestrup på Aarhus Universitets hjemmeside. Nu har han og hans kolleger imidlertid afdækket, hvordan parasitterne enten formår at neutralisere giftstofferne, eller at indtage så lidt, at det ikke uskadeliggør dem. Ingen penge i 3.verdens-sygdomme Den nye viden skaber håb om, at der på lang sigt kan udvikles mere effektiv medicin mod sovesyge, end tilfældet er i dag. Søren Moestrup er dog forsigtig med at love noget: “Virkeligheden er også, at det er umådeligt svært at få farmaindustrien til at kaste penge efter 3.verdens-sygdomme”, konstaterer han.
Relaterede artikler
Visum-bøvl får Bo til at opgive nye besøg: “Det er helt håbløst, som det er lige nu”
I september havde støtteforeningen Lake Natron Maasai Support besøg af to maasaier fra Tanzania. De var i Danmark for at…
Oprindelige folk er naturens vigtigste ven
Silje Heldt Zaltzman er rådgiver i IWGIA. På Biodiversitetstopmødet COP16 under FN’s Biodiversitetskonvention i Colombia mødes verdens lande for at tage…
Folket i Baidoa betaler nu prisen for Vestens klimasynder
Nasra Jama er kommunikationskoordinator i Danish Muslim Aid. Da jeg fortalte min mor, at jeg i maj skulle til Baidoa…
“Afrikas århundrede” er en umulighed uden Afrika-diasporaen og en panafrikansk indsats
Charles Kinga er medvirkende ekspert i DR’s historiepodcast Bakspejl, medlem af aftagerpanel på Center for Afrikastudier (KU), kasserer og bestyrelsesmedlem…
Hård kritik efter Globalnyt-afsløring: Myndigheders frygt for ulovlig immigration kaldes “gakkelak”
For nyligt kunne Globalnyt afsløre, at kun mellem én og fem personer på kulturelt visum til Danmark er blevet udvist…
Møde i ministeriet om ngo’ernes visum-bøvl: “Så længe reglerne er så stramme, bliver det svært”
Mere af det samme, men med bedre vejledning og mulighed for hjælp undervejs. Det var konklusionen på et et lukket…
Skat er hans foretrukne våben mod global ulighed: “Gør mig enormt håbefuld”
Christian Hallum er skattespecialist leder sammen med en kollega Oxfam-konføderationens skattepolitiske arbejde. Han arbejder særligt med kampen mod skattely, men…
Fortroligt ministersvar ændrer forklaring bag kontroversielt afslag. “Ingen retssikkerhed i visumsystemet,” lyder kritikken
I august skulle syv kenyanere have rejst rundt i Danmark og holdt workshops med danske unge og optrådt med danseforestillinger.…
Globalnyt besøger lovløs lejr, hvor FN-ansatte beskyldes for kriminalitet
”Jeg lever jo ikke som dig. I dag har vi kun spist én gang,” siger 12-årige Ravine Baiye. Hun fortæller…
Udviklingsordfører: “Vores manglende opgør med kolonitiden skaber ulighed og handelsbarrierer”
Sascha Faxe har været medlem af Folketinget siden 2022 for Alternativet. Hun er blandt andet med i Udviklingsudvalget og Europarådet…
Verdensbanken i spritny rapport: Kampen mod ekstrem fattigdom er gået i stå
Jonas Helth Lønborg er seniorøkonom i Verdensbanken. Indlægget er udtryk for skribentens egen analyse.Verdensbankens nye rapport Poverty, Prosperity and Planet…
FN-forbud mod atomvåben har vind i sejlene
Med Indonesiens, Sierra Leones og Salomonøernes ratifikation af FN’s traktat om forbud mod atomvåben er antallet af lande, der har…