Belgisk-dansk forskning afdækker, hvordan den afrikanske sovesyge-parasit snyder immunforsvaret. Forskere fra Aarhus Universitet håber, at det på sigt kan hjælpe til at udrydde sygdommen. En halv million mennesker, næsten udelukkende i Afrika, er ramt af den dødelige hjerneinfektion, der populært kaldes sovesyge. Yderligere 20 millioner lever i fare for infektionen, der spredes af den afrikanske tsetseflue. Parasitter snyder immunsystemet Det menneskelige immunsystem kan bekæmpe mange former for sovesyge-parasitter via giftstoffer i blodet, og det har indtil nu været en gåde, hvordan de mest hårdføre parasitter har formået at snyde dette system, forklarer professor Søren Moestrup på Aarhus Universitets hjemmeside. Nu har han og hans kolleger imidlertid afdækket, hvordan parasitterne enten formår at neutralisere giftstofferne, eller at indtage så lidt, at det ikke uskadeliggør dem. Ingen penge i 3.verdens-sygdomme Den nye viden skaber håb om, at der på lang sigt kan udvikles mere effektiv medicin mod sovesyge, end tilfældet er i dag. Søren Moestrup er dog forsigtig med at love noget: “Virkeligheden er også, at det er umådeligt svært at få farmaindustrien til at kaste penge efter 3.verdens-sygdomme”, konstaterer han.
Relaterede artikler
Nødråb fra et presset civilsamfund: “Vi svigter vores ansvar”
Ved Morten Nielsen på vegne af 86 danske mindre udviklingsorganisationer (se bunden af indlægget) Vi svigter civilsamfundsorganisationerne i det Globale Syd.…
Klassisk udviklingspolitik er også pragmatisk
Det polske Europa-Parlamentsmedlem Robert Biedron fra Socialist-gruppen er næstformand i det udviklingspolitiske udvalg. Hvad bliver din gruppes fokus i den…
Danske gymnasielever støtter Zimbabwes glemte unge: ”Vi forsøger at blive hørt, men ingen hører os”
Den 20. november holder Danmarks gymnasieelever fri. Eller, fri fra skole, i hvert fald, når oldtidskundskab og matematik for en…
Gymnasieelever gik glip af besøg fra Kenya: “Visum-afslag viser, regeringen ikke tror på ligeværd med Afrika”
Svendborg Gymnasium var en af de danske uddanelsessteder, der gik glip af et besøg fra Kenya i august. En gruppe…
Ungt oprør blæser gamle ledere af banen: “Det er tid til forandring, og nu er forandringen kommet”
”Taxaer er gratis overalt. Taxaer er gratis for dig, for mig, for alle i Botswana.” Sådan synger et par hundrede…
Europa-Parlamentet godkender ny udviklingskommissær
Det gælder om at få sagt alle de rigtige ting og helst til alle de forskellige politiske lejre, når de…
Formand for udviklingsudvalg: “EU kan kun konkurrere på sine værdier i Afrika”
Den på én gang saglige og gemytlige irer, Barry Andrews, slår en tør latter op på spørgsmålet om de vigtigste…
Visum-bøvl får Bo til at opgive nye besøg: “Det er helt håbløst, som det er lige nu”
I september havde støtteforeningen Lake Natron Maasai Support besøg af to maasaier fra Tanzania. De var i Danmark for at…
Oprindelige folk er naturens vigtigste ven
Silje Heldt Zaltzman er rådgiver i IWGIA. På Biodiversitetstopmødet COP16 under FN’s Biodiversitetskonvention i Colombia mødes verdens lande for at tage…