Ny handlingsplan for politiksammenhæng for global udvikling

Forfatter billede

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) har mandag lanceret Danmarks nye handlingsplan for politiksammenhæng for global udvikling. Planen får positiv modtagelse af platformen for danske udviklingsorganisationer.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) præsenterede mandag Danmarks nye handlingsplan for politiksammenhæng for global udvikling.

Det skete på et offentligt debatmøde med blandt andre Stine Bosse, Søren Gade, civilsamfundet og forskningsverdenen.

Formålet med den nye handlingsplan er at fremme et positivt samspil mellem politikker til gavn for global vækst og udvikling, skriver Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Samtidig handler det om at se på eventuelle negative konsekvenser, som andre politikker kan have for udviklingslandene og bæredygtig udvikling.

Med andre ord handler det om at fremme en fælles dagsorden på tværs af politikområder til gavn og fremgang for verdens fattige.

Handel er et af flere fokusområder

Handel og ikke mindst adgang til de globale markeder har afgørende betydning for udviklingslandenes muligheder for at komme ud af fattigdom, skabe arbejdspladser og vækst.

Derfor er handel ét ud af flere fokusområder i Danmarks nye handlingsplan for sammenhængende politikker for global udvikling, og det vil være emnet for lanceringsdebatten.

I panelet, der diskuterede muligheder og udfordringer for udviklingslandene i forhold til handel, sad Mogens Jensen, Stine Bosse, bestyrelsesformand for Børnefonden og FN advocate for MDG-målene, Søren Gade, administrerende direktør i Landbrug og Fødevarer, Nils Brøgger Jacobsen, tidligere formand for Concord Danmark og politikchef i Mellemfolkelig Samvirke samt Jens Ladefoged Mortensen, lektor på Statskundskab på Københavns Universitet.

Fine ord og idealer bliver ofte glemt

Planen bliver positivt modtaget af platformen for danske udviklingsorganisationer, der er blevet skabt ved sammenlægningen af Concord Danmark og NGO Forum .

”Mange tror, at blot vi giver udviklingsbistand, kan vi løse u-landenes fattigdomsproblemer. Men Danmarks indsats for verdens fattige stopper ikke ved en afstemning om Danidas midler på finansloven: der er behov for at fjerne de mange andre barrierer, udviklingslandene støder på i arbejdet for at skabe velfærd og fremgang,”siger Lars Udsholt, forperson for den nye platform, i en pressemeddelelse.

Han glæder sig over, at ministeren præsenterer sin handlingsplan, idet de danske udviklingsorganisationer netop har efterspurgt en sådan.

”Vi håber og tror på, at ministeren er klar til at tage kampen for at sikre, at Danmarks politik på skat, energi, klima, handel, landbrug osv. i fremtiden ikke modarbejder vores fine udviklingsidealer,” siger Lars Udsholt.

”Vi har desværre flere gange set, at de fine ord og idealer, EU har på udviklingspolitikken, bliver glemt, når der skal laves f.eks. landbrugs- eller handelspolitik. Derfor er det vigtigt, at politiksammenhæng ikke bare bliver brugt som en fin idé, men tværtimod bliver omsat til handling, som vi nu ser med den danske handlingsplan. Det bliver ikke nemt! Der er nogle svære dilemmaer, der løbende vil skulle diskuteres. Vi glæder os til at komme i gang med de diskussioner,” udtaler Lars Udsholt i pressemeddelelsen.

Første europæiske land med handlingsplan

Politiksammenhæng for udvikling (Policy Coherence for Development) står indskrevet i Lissabon-traktaten, der trådte i kraft for fem år siden.

Her er der krav om, at EU’s lovgivning ikke må underminere udviklingslandenes muligheder.

Alligevel har EU’s landbrugspolitik, handelspolitik, energipolitik etc. i visse tilfælde skadet udviklingslandenes økonomi, lyder kritikken fra den nye platform for danske udviklingsorganisationer.

Danmark får nu som det første europæiske land en egentlig handlingsplan for, hvordan ministerier, Folketing og civilsamfund skal håndtere sager, hvor udviklingslandenes interesser står i modsætning til danske eller europæiske.

 

Læs den korte version af handlingsplanen på to sider på UM’s hjemmeside – hvor du også kan finde den fulde version på 28 sider .