Ny klimarapport fra NGOer: Svimlende dyrt at glemme klimaet

Hedebølge i Californien. Verdens klimakrise har enorme sundhedsmæssige konsekvenser. Alligevel samtænkes Danmarks globale klima- og sundhedsindsats i alt for ringe grad, mener tre  debattører.


Foto: Kevin Carter/Getty Images
Forfatter billede

Den globale opvarmning ændrer Jordens klima så hurtigt, at det ikke længere er muligt at undgå store menneskelige og økonomiske tab, konkluderer ny rapport. Fire internationale NGO’er opfordrer til øjeblikkelig politisk handling.

Det skriver CARE Danmark i en pressemeddelelse fredag.

Beslutningstagere fra hele verden samles flere gange hvert år for at lave aftaler, der skal redde fremtidens klima.

Men trods de utallige møder, lange forhandlinger, talrige løfter og endnu flere ord sker der ingen politiske fremskridt, og klimaet udvikler sig kun i én retning: Mod katastrofen, og det går hurtigt, hedder det.

“De politiske løfter lever slet ikke op til de uopsættelige videnskabelige realiteter. En omgående reduktion i udledningen af drivhusgasser og øget fokus på klimatilpasning er helt nødvendige, hvis vi skal undgå, at fødevarekriser, naturkatastrofer og migrationsproblemer forværres verden over”, siger Kit Vaughan, der er klimakoordinator for CARE International.

Han er en af hovedmændene bag en ny rapport – “Into Unknown Territory” (se link neden for).

Den er skrevet af CARE International, Germanwatch, ActionAid og WWF og fastslår, at det ikke længere er nok bare at tilpasse sig klimaforan-dringerne.

Rapporten forudsiger, at den globale opvarmning overstiger 4°C – måske endda 6°C, hvis der ikke bliver sat øjeblikkelige tiltag i værk for at reducere udledningen af drivhusgasser.

Omkostningerne bliver enorme, og prognoserne taler deres eget, chokerende sprog: Et forsigtigt skøn anslår, at vi i 2060 kan risikere at stå tilbage med en regning på 2 billioner (totusind milliarder) dollars, oven i uerstattelige tab af både økosystemer og biodiversitet.

“Det vil koste industrilandene dyrt. Voksende fattigdom vil indtage verdens i forvejen mest udsatte lande, og udviklingen gå i stå. Vi kan ikke returnere vores planet og forlange erstatning for den skade, den har lidt”, siger Kit Vaughan og uddyber:

“Hvordan kan man erstatte de uoprettelige ødelæggelser og store tab, som verdens fattigste lande vil opleve, når vandstanden stiger i havene, når den biologiske mangfoldighed forsvinder, når den jord, der skal dyrkes, forvandler sig til ørken, og når store områder forsvinder? Det kan man simpelt hen ikke”.

Vi må indstille os på det uundgåelige

20-22. juni holder FN dét, der er kaldt ’et topmøde om verdens fremtid’ i Rio de Janeiro – den såkaldte Rio +20- konference om bæredygtig udvikling. Formålet er at skabe en fælles bæredygtig fremtid.

Men man kan ikke diskutere bæredygtighed uden også at diskutere klima. Derfor er det helt afgørende, at klimaet bliver en integreret del af den globale handlingsplan for bæredygtig udvikling, fremfører NGOerne bag rapporten.

Det har alvorlige konsekvenser, når klimaet bliver nedprioriteret og glemt. Det ser vi allerede tegnene på nu, hvor vi må se i øjnene, at den globale opvarmning kommer til at overskride den kritiske grænse på 2°C.

Løsningerne findes, men uden politisk vilje er de ubrugelige. Derfor opfordrer alle fire organisationer bag rapporten politikerne til at handle nu for at undgå, at planeten lider uoprettelig skade.

“Uanset hvad, bliver vi nødt til at indstille os på en helt anderledes og klimaskadet fremtid. Men hvis vi reagerer nu, kan vi nå at reducere skadernes omfang”, anfører Kit Vaughan.

Man kan læse rapporten i sin helhed på
http://pressemeddelelse.info/e10/parker/pm/2f0b91f38f82c0c5/mc110603/download/a78076_2012_into_unknown_territory_joint_report_final.pdf

Yderligere oplysninger hos:
CARE Internationals klimaekspert, Kit Vaughan er i København fra mandag den 11. juni og ugen ud, hvorefter han rejser til Rio for at stå i spidsen for organisationens klimadelegation.
Marie Sisse Brown: tlf. 53 72 72 40 og e-mail: [email protected]